Żytnie bułeczki z serem żółtymŻytnie bułeczki z serem żółtym Fot. 123rf

Składniki:

- 400 g mąki żytniej

- szklanka ciepłej wody

- 2 łyżki oleju

- ok. 50 g drożdży

- 1  płaska łyżeczka soli

- 1 łyżeczka cukru

- 100 g sera Gouda MSM Mońki

 Wykonanie:

Mąkę, drożdże, sól, cukier i olej połączyć w misce. Następnie wlać wodę i zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Masę podzielić na małe, równej wielkości kulki. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby podrosły.  Piec ok. 30 min. w temperaturze 200 st.C.  Po wyciągnięciu lekko posmarować zimną wodą, zawinąć w kuchenną ściereczkę i odstawić do wystygnięcia. Chłodne bułeczki lekko natrzeć od góry masłem. Zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach i posypać nim chłodne pieczywo. Zapiec w piekarniku, żeby ser się rozpuścił. Gotowe podawać z masłem.

Smacznego!