Przełam rutynę 14 lutego – postaw na walentynki w amerykańskim stylu!

 

Wielkimi krokami zbliżają się walentynki, a wy wciąż zastanawiacie się jak zaplanować ten dzień? Jeśli oboje wolicie jednak zostać w domu i nie powielać corocznych tradycyjnych kolacji w restauracji czy seansu w kinie, mamy dla was propozycję w iście amerykańskim stylu. Randka w domu wcale nie musi oznaczać nudy!

 

Apetyt na miłość poradnik_walentynki_1

 

W święto zakochanych na brak wrażeń nikt narzekać nie powinien, ale żeby im sprostać trzeba przede wszystkim zafundować sobie porcję kulinarnych wrażeń. Wspólne gotowanie zbliża i co ważne dla zakochanych buduje romantyczny nastrój.  Zatem – do dzieła!  Jeśli zastanawiacie się co przygotować, mamy rozwiązanie – oczywiście burgery, których podczas amerykańskiej uczty po prostu zabraknąć nie może. Smaczne i proste w przygotowaniu wymagają jednak wyboru odpowiedniego mięsa, w końcu to one jest tutaj najważniejsze.

- Zrezygnujmy z gotowych kotletów do burgerów i wybierzmy wysokiej jakości mięso. Do tego dania idealnie sprawdzi się Ligawa Wołowa od firmy Gzella, która może być zmielona na miejscu, bezpośrednio w firmowych Delikatesach Mięsnych, na życzenie każdego klienta. Dzięki temu zyskujemy gwarancję świeżości i pełni smaku – mówi Karolina Kawczyńska, Dyrektor Marketingu firmy Gzella.

 

Seans tylko we dwoje

 

Gdy kolacja jest już przygotowana możemy włączyć romantyczny film. Wspólnie przeżywane emocje zagwarantują bliskość, a sam film dostarczy niekończących się tematów do rozmów wszystkim zakochanym. W dniu świętego Walentego film nie może być przypadkowy, zdecydowanie nie sprawdzą się horrory i ckliwe dramaty. Romantyzm, muzykę i taniec zagwarantuje musical „La la Land”, zaś fanów miłosnych historii na pewno wzruszy romantyczny „Pamiętnik” czy komedia „Kocha lubi szanuje”. PS  Nie zapomnijcie o popcornie!

 

Czas na relaks

 

Przeżyliśmy już wspólne gotowanie i filmowy seans we dwoje, zatem najwyższy czas na odrobinę dodatkowego relaksu. Do stworzenia domowego salonu masażu nie potrzebujemy na szczęście profesjonalnego sprzętu. Świece, kadzidełka i wasze dłonie w zupełności wystarczą. Takie chwile, pełne przyjemności i dotyku, pozostają w pamięci na bardzo długo i są niezastąpionym prezentem dla wszystkich zakochanych.

 

A oto przepis na wyśmienitego burgera:

 

Burgelove

poradnik_walentynki_2

Składniki:

- Ligawa Wołowa firmy Gzella (świeżo zmielona)  500g

- Mieszanka afrodyzjaków:

kmin, kolendra, kminek, rozmaryn, gorczyca, papryka)    1 łyżeczka

- czosnek                                           1 ząbek

- skórka z cytryny

- natka pietruszki                          1 pęczek

- sól do smaku

- żółtko                                               1 szt.

- pieprz czarny                                0,5 łyżeczki

- ogórek konserwowy                   2 szt.

- liście sałaty/rukola

- pomidor                                           1 szt.

- cebula                                               1 szt.

- majonez/ketchup

- bułki do burgerów                       2 szt.

- ser żółty                                           2 plastry

 

Wykonanie:

 

Mięso wyłożyć do miski i doprawić: mieszanką wszystkich afrodyzjaków, czosnkiem, odrobiną pietruszki. Dodać skórkę z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszać, a następnie odstawić mięso do lodówki, aby wchłonęło przyprawy. W międzyczasie pokroić warzywa
w cienkie plasterki: pomidora, ogórka i cebulę.

 

 

 

Do mięsa dodać żółtko, ponownie wymieszać i formować równe kotlety na burgery. Patelnię, na której smażymy mięso trzeba dobrze rozgrzać i pilnować, aby jej temperatura nie zmieniała się. Przed wyłożeniem kotletów na patelnię posypać każdego z jednej strony solą (na tej stronie, którą pierwszą chcemy usmażyć). Poczekać ok.3 minut, aż mięso się zarumieni i obrócić na drugą stronę, którą też należy posypać odrobiną soli. Na wierzch położyć plaster żółtego sera.

 

Bułkę do burgerów najlepiej wcześniej delikatnie podpiec i wysmarować wewnętrzną stronę  majonezem lub ketchupem. Na spód wyłożyć kolejno mięso z roztopionym serem, sałatę, pomidora, ogórka i plaster cebuli.