United States of Taste, czyli Ameryka od kuchni Ameryka_od_kuchni_www

 

O tym, że kuchnia amerykańska to nie tylko fast-foody, i o różnych smakowitych ciekawostkach zza oceanu opowiada Patrycja Grzelczak, autorka bloga United States of America-lovers

Patrycja Grzelczak

Z wykształcenia dziennikarka, z zawodu copywriter, z zamiłowania „ambasadorka” Stanów Zjednoczonych w Polsce. Kocha Amerykę i amerykańskie jedzenie (przynajmniej do czasu, kiedy nie musi liczyć kalorii ;-). O fenomenach zza oceanu pisze na swoim blogu United States of America-lovers (www.americanica.wordpress.com).
Słuchaczy JemRadia zamierza przekonywać, że kuchnia amerykańska istnieje i oznacza coś więcej niż burgery z frytkami i colą, a nawet potrafi zaskakiwać.

SEZON NA PUMPKIN PIE CZAS ZACZĄĆ
Sezon na dynię wkrótce rozpocznie się na dobre. W dzisiejszym odcinku przedstawię Wam bohaterkę, którą Amerykanie kochają zarówno w postaci gęstej, rozgrzewającej zupy, jak i w szalenie popularnym pumpkin pie. Opowiem Wam, skąd dynia wzięła się w Stanach (a właściwie o tym, że w Ameryce była od zawsze) i jak to pyszne pumpkin pie przygotować.

TEX-MEX
Tacos, nachos, burrito, fajita i inne sympatyczne dania o meksykańskich nazwach, a także wołowina z barbecue. To właśnie tex-mex, czyli wyrazista mieszanka kuchni Meksyku, Teksasu, a nawet Luizjany, bardzo popularna w USA. Prosta, tania i dobra. Czego chcieć więcej? 
Posłuchajcie, jak pewna zakonnica dostała podczas objawienia przepis na chili con carne, jak pewien barman od niechcenia stworzył nachos i jaki popularny dodatek stworzyli już Aztekowie…

PREZYDENCI OD KUCHNI
Dlaczego nie jest łatwo być kucharzem w Białym Domu? Który prezydent jadał serek wiejski z keczupem, a który wymieniał jako ukochane danie… żelki?
Na te pytania odpowiadam w kolejnym odcinku audycji United States of Taste, czyli Ameryka od kuchni. Tak dosłownie „od kuchni”!

KEY LIME PIE, GROUPER I INNE SMAKI FLORYDY
Floryda to ukochany stan wielu Amerykanów. Beztroski, piękny, gwarantujący rewelacyjną pogodę. Słynie z domu Hemingwaya, cudownych plaż i… kur spacerujących po mieście równie swobodnie jak turyści z Niemiec. ;) Kuchnia Florydy jest mieszanką wpływów karaibskich, zwłaszcza kubańskich, a także latynoskich. A mi kojarzy się głównie z grouperem i key lime pie. O tych i innych daniach Sunshine State opowiadam w audycji.

JARMUŻ W BIAŁYM DOMU
Ameryka i zdrowe jedzenie? Coś tu nie pasuje… A jednak! Mimo że USA to ojczyzna burgerów, coca-coli i innych niezdrowych „wynalazków” do jedzenia, w amerykańskim narodzie następuje przebudzenie. Coraz więcej Amerykanów chce zdrowo jeść i wie, jak to robić. Wzorem jest dla nich Michelle Obama, gospodyni warzywnego ogródka przy Białym Domu, w którym od ośmiu lat sieje warzywa z uczniami szkół, zbiera plony i przygotowuje z nich zdrowe potrawy.
Nie wierzycie? Posłuchajcie.

BARBECUE, CZYLI WRZUĆMY COŚ NA RUSZT
Barbecue to nie tylko sposób przyrządzania jedzenia (tak prosty, że nawet przodkowie Homo sapiens piekli mięso całkiem podobnie). To cała kultura, wręcz instytucja, szalenie charakterystyczna dla Stanów Zjednoczonych. Barbecue odegrał znaczącą rolę w historii tego kraju i pomógł w karierze politycznej między innymi prezydentowi Lyndonowi B. Johnsonowi! 
To co, rozpalamy amerykańskiego „grilla”?

COCA-COLA TO JEST TO!
Stworzona przez aptekarza, w laboratoryjnych warunkach. Miała uśmierzać ból i koić nerwy Amerykanów borykających się z problemami zdrowotnymi będącymi konsekwencjami wojny secesyjnej. Dzięki wyjątkowemu smakowi szybko zyskała rzesze fanów, a przemyślany marketing zapewnił jej status kultowej marki. Coca-Cola to jest to!

APPLE PIE
„Bye, bye, miss American pie”, śpiewał Don McLean. My z szarlotką się nie żegnamy – wręcz przeciwnie, chcę Wam opowiedzieć o tym narodowym ciastku Stanów Zjednoczonych. W tym odcinku spróbuję wyjaśnić jego fenomen, chociaż prawdopodobnie najbardziej właściwą odpowiedzią na pytanie: „dlaczego Amerykanie tak uwielbiają apple pie?” będzie po prostu… wybitny smak.

FOOD TRUCKI
Food trucki, czyli furgonetki serwujące rozmaite, choć zwykle proste dania (kanapki, burgery, hot-dogi i wiele innych) są amerykańskim wynalazkiem. Ich historia sięga drugiej połowy XIX wieku, kiedy to służyły teksańskim ranczerom.
Od kilku lat zarówno w USA, jaki i na całym świecie można zaobserwować boom na food trucki z coraz bardziej wyspecjalizowanym, nieraz wykwintnym menu. Skąd wynika ich fenomen? Tego nie napiszę. Opowiem w najnowszym odcinku „United States of Taste, czyli Ameryka od kuchni”!

PIANKI MARSHMALLOW
Marshmallow to pianki zrobione z cukru (lub syropu kukurydzianego), żelatyny i wody. Mięciutkie, kolorowe i szalenie słodkie. Mają za sobą ciekawą historię, a w jeszcze ciekawszy sposób są pałaszowane za oceanem. Jak? Nad ogniskiem! Posłuchajcie o tym słodkim wynalazku, a jeszcze lepiej wypróbujcie pieczonych pianek przy najbliższej okazji.

BROWNIE
Niepozorne ciastko, które wygląda, jakby… przez przypadek nie wyrosło. W rzeczywistości to prawdziwy przysmak z ogromną ilością czekolady. Czekoladą raczyli się już Aztekowie i Majowie, ale brownie powstało dopiero pod koniec XIX wieku – jako wygodny do zjedzenia deser, którym można się delektować przy babskich pogaduszkach. Dzisiaj jest ukochanym deserem wielu Amerykanów (i nie tylko).

SANDWICH, KANAPKOWY HRABIA
Sandwich zawdzięcza swoją nazwę brytyjskiemu arystokracie, a sam pomysł na przekładanie pieczywa mięsem i innymi dodatkami pojawił się… prawdopodobnie setki lat wcześniej, nie wiadomo kiedy i gdzie dokładnie – ale na pewno nie w USA. Jednak to Amerykanie uczynili z jedzenia kanapek gigantyczny biznes i prawdziwą sztukę.

POPCORN
Dlaczego jemy popcorn w kinie? Kto i kiedy zorientował się, że prażone ziarna kukurydzy nie tylko wyglądają ciekawie, ale i nieźle smakują? Czemu w czasie II wojny światowej Amerykanie jedli trzy razy więcej popcornu niż w innych, spokojniejszych czasach? Na te i inne pytania odpowiadam w audycji o amerykańskich smakach, United States of Taste, czyli Ameryka od kuchni!

MAGICZNE BAJGLE
Gwiazdą odcinka są bajgle. Bardziej żydowskie niż amerykańskie – i nieco kontrowersyjne, chociażby ze względu na mylenie ich z obwarzankami i preclami. Według legendy, zawdzięczamy je królowi Janowi III Sobieskiemu. 
Dziś są nie tylko symbolem Nowego Jorku, ale i… najczęstszą przyczyną wizyt na ostrym dyżurze w niedzielne poranki w tym mieście.
Na pewno wiadomo też, że z serkiem śmietankowym i łososiem idealnie sprawdzają się na śniadanie!

CO HOT-DOG MA WSPÓLNEGO Z PSEM?
Hot-dogi zrobiły zawrotną karierę na całym świecie. Nie ma chyba osoby, która chociaż raz nie spróbowałaby bułki z parówką i dodatkami. Ale nie każdy wie, skąd pochodzi nietypowa nazwa tej przekąski…
Posłuchajcie, a dowiecie się nie tylko, co hot-dog ma wspólnego z jamnikiem, ale też jak trafił na salony i namieszał w polityce!

AMERYKAŃSKIE PANCAKES
Kilka składników, banalnie proste przygotowanie – i taka międzynarodowa kariera! Amerykanie zaczęli smażyć naleśniki jeszcze zanim stali się Amerykanami, a dziś gotowa mieszanka do przyrządzenia ciasta jest chyba bardziej popularnym produktem niż klasyczna mąka… Pancakes z syropem klonowym to podstawa amerykańskiego śniadania. Przekonajcie się, dlaczego.

W SIECI KAWY
Jedni ją uwielbiają, inni bojkotują: kawa z sieciowych kawiarni. Nikt nie może jednak zaprzeczyć, że sieci takie jak Starbucks czy Dunkin’ Donuts odniosły międzynarodowy sukces i wpisały się w kulinarny krajobraz Ameryki. To im zawdzięczamy pewność, że niemal w dowolnym zakątku świata napijemy się grande latte.

Muffin vs. cupcake, czyli słodkie cuda z foremki
Kto lubi słodycze? Chyba każdy! A na pewno Amerykanie. Do kanonu amerykańskich ciastek należą muffin i cupcake, czasem mylone, bo podobne – a jednak inne. Chcecie dowiedzieć się, czym się różnią, i kto już w 1907 roku wykorzystał kolorowe babeczki do nauki układu okresowego pierwiastków? W takim razie smacznego słuchania!

Burgery, deep-dish pizza i świąteczne indyki.
Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta, więc w tym odcinku będzie o takich ilościach jedzenia, że ho, ho, ho! Burgery to potrawa, która większości z nas natychmiast kojarzy się z amerykańską kuchnią. Niektórzy znają tylko ich fast-foodowe wersje, ale i te „zdrowe”, slow-foodowe zdobywają coraz większe rzesze fanów. Dla odmiany pizza nie jest raczej utożsamiana z USA – ja Wam jednak udowodnię, że pewna jej odmiana jest tak amerykańska jak Statua Wolności. A na deser zaserwuję indyka i różne świąteczne potrawy.

USA – mieszanka kultur i kuchni
Ludzie często mówią: nie ma czegoś takiego jak kuchnia amerykańska. Są wpływy meksykańskie, żydowskie, chińskie, karaibskie… ale kuchnia amerykańska jako taka nie istnieje. A właśnie, że istnieje! Opanowane do perfekcji dania z grilla, sałatka Coleslaw czy masło orzechowe – to tylko niektóre charakterystyczne przykłady. W tym odcinku między innymi o tym, jakiego rodzaju pizzy nie wymyślili Włosi i co jest symbolem dzieciństwa dla większości Amerykanów.