Tarta z grzybami

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonosze

 

Składniki:

Tarta z grzybami

Ciasto:

- Masło Ekstra od OSM Piątnica    150g

- mąka     300g

- żółtko    2 szt.

- woda   100ml

- sól do smaku

 

Pozostałe składniki:

- Śmietanka 42% od OSM Piątnica  100ml

- Śmietana 18% od OSM Piątnica    1 łyżka na porcję

- cebula  1 średnia sztuka

- masło   1 łyżka

- podgrzybek świeży lub mrożony  250g

- kurki świeże lub mrożone  250g

- pieczarka świeża  6 średnich sztuk

- mąka  1 łyżeczka

- sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 st.C.

Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Dolać śmietankę oraz doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Zagotować powstały farsz i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę piec w piekarniku w temp. 180st.C, aż się zrumieni.

 

Podawać z łyżką zimnej, kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.

 

Smacznego!