Sernik to tradycyjne ciasto kuchni polskiej. Wszystkim będzie smakować połączenie kwaskowatego sera z dymną słodyczą śliwki. Dzieło wieńczy słony karmel, symbioza wykluczających się smaków. Całość jest przepyszna i całkiem łatwa do zrobienia.

Z tej porcji składników otrzymacie 12 porcji sernika, co oznacza sporą repetę dla każdego.

CPB_Sernik_ze_ śliwkami_ kalifornijskimi_1

Składniki (forma 20 cm):

Sernik:

70dkg twarogu 3 krotnie mielonego lub serka kremowego typu philadelphia

120ml śmietany kwaśnej 18%

18dkg cukru drobnego

80g śliwek kalifornijskich posiekanych

3 jajka

2 łyżki mąki pszennej

skórka otarta z 1 cytryny

sok z połowy cytryny

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

Spód sernika:

120g ciasteczek owsianych lub zbożowych

60g roztopionego masła

2 łyżki kakao

 

Słony karmel:

160g cukru drobnego

60g zimnego masła, pokrojonego w kostkę

80ml śmietanki kremówki 30%

1/2 łyżeczki soli

8 śliwek kalifornijskich do dekoracji

Przygotowanie:

Spód sernika:

Ciastka przełóż do blendera i rozdrobnij, nie powinny zawierać większych grudek. Możesz je też rozdrobnić w torebce strunowej używając wałka. Rozdrobnione ciastka zalej roztopionym masłem, dodaj kakao, całość dobrze wymieszaj. Na dół formy do sernika, zabezpieczonej papierem do pieczenia wyłóż masę z ciastek, rozprowadź równomiernie. Foremkę schłodź w lodówce min. 15 minut.

 

Masa serowa:

Wszystkie składniki masy serowej przełóż do misy miksera, miksuj do uzyskania jednolitej masy (nie za długo, sernik nie lubi być za mocno napowietrzony), na końcu dodaj posiekane śliwki kalifornijskie, wymieszaj ręcznie. Masę wylej na schłodzony spód.

 

Pieczenie w kąpieli wodnej:

Formę na sernik obłóż folią aluminiową, całość przełóż do większego naczynia/formy do pieczenia, do której dolej wrzątek do ¾ jej wysokości. Całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni funkcja góra/dół na 60 minut. Później ustaw termoobieg na 10-15 minut. Po tym czasie sernik powinien być dobrze ścięty. Należy go studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, po czym najlepiej przełożyć na min. 8 godzin do lodówki.

 

CPB_Sernik_ze_ śliwkami_ kalifornijskimi_2Słony karmel:

W rondlu umieść cukier i na małym ogniu powoli go rozpuszczaj. Gdy całkowicie się rozpuści (nie gotuj go, może się przypalić i będzie gorzki) dodaj zimne masło, całość mieszaj do połączenia składników, chwilę to zajmie. Następnie dodaj śmietankę i sól, całość dalej mieszaj do połączenia składników. Karmel przestudź, z czasem zacznie on gęstnieć. Na wyjęty z lodówki sernik wylej całkowicie schłodzony karmel, górę sernika udekoruj połówkami śliwek kalifornijskich.