Pieczony schab w glazurze z piwa guinness i miodu

recipe-image-legacy-id--3507_11

Z dużą przyjemnością odnotowujemy w JemRadiu każdą świąteczną okazję, by bez zbędnych zastrzeżeń sięgnąć po przepisy innych narodów. W dzień Świętego Patryka, irlandzkie święto narodowe, pragniemy popieścić Państwa uszy, kilkoma przepisami z Zielonej Wyspy. Myślę, nie bez osobistej satysfakcji, że w kwestii stołu Polacy i Irlandczycy mają wiele wspólnego.

W roku 1759 Arthur Guinness wydzierżawił na obrzeżach Dublina browar, w którym zaczął ważyć piwo typu stout. Na początku XIX w. browar Guinnessa był już największym producentem piwa tego typu w Irlandii. Niecałe sto lat później był już największym browarem na świecie. Jego piwo, to najsłynniejszy obok wybornej whisky, irlandzki produkt. Guinnessa – ciemne mocne piwo górnej fermentacji, Wujaszek Artur wdrożył do produkcji kilka lat wcześniej niż Anglicy swego portera. Jedno i drugie piwo od chwili swego narodzenia podbiło podniebienia tragarzy, dokerów i ulicznych handlarzy. W upały gasił pragnienie, zimą rozgrzewał. Pienisty Black Stuff, jak czasem nazywają Guinnessa, czyli Czarny Towar, swoją ciemno-karmelową, nieomal smolistą barwę i słodko-gorzki smak zawdzięcza dodatkowi palonego słodu jęczmiennego. Podobno każdego dnia wypija się na świecie 10 mln kufli Guinnessa. W dzień św. Patryka wielokrotnie więcej. Nie każdy to wie, ale słynna Księga rekordów Guinnessa powstała w 1954 roku jako forma promocji tego wyśmienitego piwa. Piwo Guinness często jest dodawany do potraw kuchni irlandzkiej i brytyjskiej, jako składnik maceratów lub sosów. Sięgnijmy zatem po ten nieoczywisty dodatek i wypróbujmy jeden z irlandzkich przepisów. AES

 

Na doskonały pieczony schab w stylu irlandzkim potrzebne będą

300 ml piwa Guinness

100 ml płynnego miodu

250 g cukru muscovado

2 kg środkowego schabu wieprzowego bez kości

Łyżka białego wina lub wody

 

Zrobić glazurę, w rondelku połączyć piwo, miód i cukier, gotować, aż do momentu, gdy pozostanie połowa początkowej objętości, ostudzić.

Piekarnik rozgrzać do 200 C. Schab umyć, osuszyć, popieprzyć i posolić, wstawić do gorącego piekarnik na 20 minut. Następnie wyjąć schab, zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160 C. Schab przy pomocy pędzelka pokryć glazurą i piec przez 40-50 minut. W trakcie pieczenia dwukrotnie powtórzyć glazurowanie, dzięki temu gotowy schab będzie pokryty pięknie skarmelizowaną glazurą.

Wyjąć schab z piekarnika, przenieść na deskę do krojenia. Do brytfanny w której piekł się schab dodać wino lub wodę. Brytfannę postawić na gazie, zeskrobać resztki przypieczone na dnie i zagotować. W ten sposób otrzymamy lekki sos. Ewentualnie doprawić do smaku. Schab pokroić na plasterki. Podawać z sosem i szklanką Guinnessa dla podkreślenia smaku mięsa.

Żródło: BBC Food