Proste i pyszne danie  w którym idealnie komponuje się smak dorsza z intensywną nutą solonej wieprzowiny i  słodyczą suszonej śliwką. Rolady podane z dodatkiem risotta i zielonej sałaty pasują na obiad, a podane same w towarzystwie dobrego chleba będą eleganckim daniem na kolację.

CPB_Roladki_z_ dorsza_2

Składniki:

40-50dkg polędwiczki z dorsza

4 plastry szynki dojrzewającej ew. boczku

60g posiekanych śliwek kalifornijskich

pęczek natki pietruszki (średniej wielkości)

sok z połowy cytryny

skórka otarta z połowy cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Polędwiczkę  z dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym, podziel na 4 odcinki. Każdy z kawałków natnij wzdłuż do połowy wysokość, każdą z powstałych połówek także natnij wzdłuż w połowie wysokości. W ten sposób powinien powstać płaski prostokąt z dorsza. W blenderze zmiksuj na pesto: natkę pietruszki, oliwę, sok i skórkę z cytryny, całość dopraw do smaku solą. Rybę ułóż na plastrze szynki, lekko oprósz solą (pesto będzie już słone), na wierzchu rozsmaruj pesto pietruszkowe, posyp posiekanymi śliwkami kalifornijskimi. Całość zwiń w roladkę, którą możesz związać sznurkiem lub przypiąć wykałaczką. Tak przygotowane roladki piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, z termoobieg przez 15-20 minut. Jeśli zostało Ci pesto możesz podawać je jako dodatek do gotowych roladek.

CPB_Roladki_z_ dorsza_1