Kinokalorie-1-700x370

Kinokalorie 50

Tym razem Marta i Paulina podsumują, filmowo i kulinarnie, 16. edycję MFF T-Mobile Nowe Horyzonty, ze szczególnym wskazaniem na wątki gastronomiczne w twórczości gościa festiwalu i bohatera retrospektywy – Nanniego Morettiego, reżysera znanego nie tylko z absurdalnego poczucia humoru i zaangażowania politycznego, ale też z ogromnej miłości do słodyczy. 

Kinokalorie 49

W KINOKALORIACH relacja z 56. Krakowskiego Festiwalu Filmowego, a potem czas na ultrawakacyjny przysmak, czyli lody. Lody w kinie. U Jarmuscha, Kubricka, w „Mad Menach”, „Forreście Gumpie”, naszej ukochanej The Cornetto Trilogy Edgara Wrighta i wiele innych, pysznych przykładów.

Kinokalorie 48

Przegląd trwających i nadchodzących wydarzeń kulinarnych i kulturalnych: poruszające wątek spożywczy filmy z 13. Millennium Docs Against Gravity, konferencja Food in Central Europe: Culture and Business, 4. Festiwal Kulinarny Smaki Prahy.

Kinokalorie 47

W KINOKALORIACH o festiwalu Wiosna Filmów, a potem wiosna w sercu, czyli wątki kulinarne na wesoło. Żarty o rzyganiu, beka z buraków jedzących homary w ąę lokalach, ogórek w spodniach, skórka z banana, no i oczywiście bitwa na torty, jak ta z „Wielkiego wyścigu”.

Kinokalorie 46

W tym odcinku KINOKALORII Marta i dwóch Michałów z Eat Polska Food & Vodka Tours opowiedzą nam, skąd pomysł na wódczano-jedzeniową miejską turystykę, na czym polegają te wycieczki, kto może zostać kulinarnym przewodnikiem i jak degustować wódkę, a jednak się nie upić. W bonusie kilka filmowych anegdotek, w tym jedna o Kevinie Costnerze, bizonach i żubrówce.

Kinokalorie 45

KINOKALORIE biorą pod lupę wegańskie i wegetariańskie wątki w kinie i telewizji. Jak przedstawiani są jarosze? Bezinteresowni altruiści czy pretensjonalni pozerzy? Kilka przykładów, od wege-rekinów z „Gdzie jest Nemo” i „Rybek z ferajny”, wegańską policję z filmu „Scott Pilgrim vs. the World” po randkę Hugh Granta z frutarianką w „Nottting Hill”.

Kinokalorie 44

W Kinokaloriach wiosennie i słodko. A co za słodko, to niezdrowo, jak w dokumencie „Cały ten cukier” (w kinach od 18 marca). Do tego filmy o porywach serca przy garach (m.in. „Przepiórki w płatkach róży”), a potem, z okazji Światowego Dnia Poezji – o tym, czym oprócz strawy duchowej żywią się filmowi poeci.

Kinokalorie 43

28 lutego po raz 88 wręczono w Hollywood pozłacane statuetki zwane Oscarami. Z tej okazji KINOKALORIE traktują dziś o kulinarnych motywach w nominowanych do Nagrody Akademii filmach (np. ziemniaki w „Marsjaninie” czy surowa wątroba bizona w „Zjawie”), nieoczekiwanej przekąsce w trakcie samej ceremonii i pysznościach zaserwowanych przez Wolfganga Pucka na Balu Gubernatora.

Kinokalorie 42

Kinokalorie przedstawiają Netflix oraz seriale kulinarne, które tam znajdziecie: Cooked, Chef’s Table, The Mind of a Chef. Do tego parę słów o Oscarach, sekcji kulinarnej Berlinale i kulinarnych upodobaniach polskich celebrytów z lat 90.

Kinokalorie 41

KINOKALORIE tym razem o filmowym nabiale. The Dude wypisujący czek na 69 centów za mleko, sernik z „Rewersu” i apfelstrudel ze śmietaną z „Bękartów wojny”, George Clooney uczulony na ser w „Tajne przez poufne” i wiele innych przykładów.

Kinokalorie 40

KINOKALORIE poświęcone są ulubionemu pożywieniu Polaków: MIĘSU. W filmie, oczywiście. Rocky boksujący zwisające z haków byłe krówki i świnki, „Tu jest kiosk Ruchu, ja tu mięso mam”, pamiętne filmowe steki i ciężkostrawne branżowe anegdotki.

Kinokalorie 39

Z okazji premiery najnowszej części Gwiezdnych Wojen omawiamy starwarsowe wątki kulinarne. Niebieskie mleko Luke’a, Jabba i jego żaby, pożywny gulasz Jody, do tego najbardziej absurdalne produkty spożywcze obrandowane gwiezdną sagą.

Kinokalorie 38

Co jedzą i piją bohaterowie animowanych filmów i seriali? Spaghetti z klopsikami w „Zakochanym kundlu”, francuska kuchnia w „Ratatouille” i „Pięknej i Bestii”, pizza, którą kochają i Wojownicze Żółwie Ninja, i Jeż Jerzy, do tego szalona japońska manga „Food Wars” i wiele, wiele innych.

Kinokalorie 37

Z okazji 9. edycji Festiwalu Filmowego Pięć Smaków audycja poświęcona jest wątkom kulinarnym w kinie azjatyckim. Jedzenie jako sposób na przekazanie kolejnym pokoleniom dawnych tradycji w „trylogii ojca” Anga Lee, spożywcze tytuły filmów Yasujiro Ozu, kulinarne kung fu Stephena Chow , hongkoński musical o korporacji, japońska kuchnia w Finlandii i na Biegunie Południowym & inne egzotyczne ciekawostki.

Kinokalorie 36

Z okazji Zaduszek/Dzadów/Halloween audycja poświęcona jest filmowemu jedzeniu, które raczej przeraża, niż zachęca do konsumpcji. I to nie tylko w horrorach. Do tego kilka słów o innej bohaterce ostatnich dni października, czyli dyni, która w filmach bywa i ozdobą, i narzędziem zbrodni, ale też środkiem transportu czy nawet ksywką.

Kinokalorie 35

Wątki kulinarne filmów z 6. edycji American Film Festival omawiamy z Kasią Świątoniowską, która zjadła zęby na organizacji innego festiwalu (tego, który dziś nazywa się Docs Against Gravity). Freeganie, rzucanie upieczonym indykiem, złowieszcza sałatka, rozgrzewający serce rosół z kulkami macy i inne aktrakcje.

Kinokalorie  34
W Kinokaloriach kuchnia kryminalna. Kolacje z morderstwem, zatrute wino, arszenik i stare koronki.

Kinokalorie 33
Rozmawiamy o nowym filmie, w którym Bradley Cooper zagra wypalonego, przećpanego szefa kuchni, o zbliżającym się festiwalu filmowym w Gdyni oraz, jako że festiwal odwiedzi David Simon, autor m.in. kultowych seriali Treme i The Wire, o wątkach kulinarnych w jego twórczości.

Kinokalorie 32
Kinokalorie na gościnnych występach w Kinie Praha, gdzie opowiadamy o odbywającym się tam festiwalu kulinarnym Smaki Prahy, arcyciekawym projekcie filmowo-krajoznawczym Kinobus i o tym, co nowego w świecie stołecznej gastronomii.

Kinokalorie 31
Spotkanie z jednym z najpopularniejszych krytyków filmowych młodego pokolenia – Piotrem Czerkawskim (autorem m.in. bloga Cinema Enchante), który zdradzi, kto z polskich filmowców nazwał go „birbantem” oraz czy istnieje coś takiego, jak „dieta krytyka”.

Kinokalorie 30
W KINOKALORIACH mocno jubileuszowy klimat – już 30. audycja, do tego o 15. edycji MFF T-Mobile Nowe Horyzonty. Rozmawiamy o filmach, które na tegorocznym festiwalu zrobiły na nas największe wrażenie oraz o nowych miejscach na kulinarnej mapie Wrocławia.

Kinokalorie 29
Letnie festiwale filmowe. Kameralne Lato, Wakacyjne Kadry a potem MFF T-Mobile Nowe Horyzonty? Podpowiadamy, jakie ciekawe miejsca gastronomiczne możecie odwiedzić w Cieszynie, Krakowie czy Wrocławiu podczas filmowych imprez.

Kinokalorie 28
Lokale gastronomiczne założone / finansowane / zaprojektowane przez gwiazdy kina. Ryan Gosling i jego marokańska restauracja Tagine, Wes Anderson i mediolański bar Luce, do tego Robert De Niro,  Steven Spielberg i wielu innych, w tym przykłady z polskiego podwórka.

Kinokalorie 27
Kulinarne wątki w kinie hiszpańskim. Gazpacho z „Kobiet na skraju załamania nerwowego”, przepis na martini dry z „Dyskretnego uroku burżuazji”, Javier Bardem i bitwa na szynki w filmie „Jamon, jamon” i wiele innych.


Kinokalorie 26
Z okazji ostatniego odcinka Mad Men wspominamy ulubione drinki i dania z serialu. Klasyczny Old Fashioned Dona Drapera i White Russian Rogera Sterlinga, międzynarodowa kolacja Betty, wszelakie produkty spożywcze reklamowane przez agencję SCDP.

Kinokalorie 25
Motyw pieczywa w filmie. W tym „Śmierć jak kromka chleba”, „Pane e tulipani” i szereg słynnych kanapek, jak tost robiony żelazkiem w „Benny i Joon” czy orgazmiczna kanapka z pastrami z „Kiedy Harry poznał Sally”.

Kinokalorie 24
Filmowe pikniki. Ten pod wiszącą skałą, ten na poboczu drogi w „Złodzieju z hotelu”, „Bezdroża”, „Dźwięki muzyki” i wiele innych.

Kinokalorie 23
Słynne filmowe śniadania. Na Plutonie, u Tiffany’ego, mistrzów. Do tego między innymi „Dzień świstaka” i „Jerry Maguire”.

Kinokalorie 22
Filmowe jaja. Rocky Balboa połykający na dzień dobry 5 jajeczek surowych, Dustin Hoffman próbujący w „Sprawie Kramerów” przyrządzić dziecku francuskiego tosta, jajko niezgody Kargula i Pawlaka, no i nawiedzone, samosmażące się jajka z „Ghostbusters”.

Kinokalorie 21
Ogrody, sady i ich filmowe plony. Śmierć Vito Corleone wśród dojrzewających pomidorów, uprawa marihuany w „Joint Venture”, „Wallace i Gromit: klątwa królika” i wiele innych.

Kinokalorie 20
Piwo w filmach i serialach. Ulubiony napój Homera Simpsona i bohaterów „Zdrówka”, „Piwne rozmowy braci McMullen”, szklana noga Isabelli Rossellini wypełniona bursztynowym płynem w „The saddest music in the world” Guya Maddina.

Kinokalorie 19
Wątki kulinarne w filmach nominowanych do Nagrody Akademii 2015. Ciastka z „The Grand Budapest Hotel”, popcorn z rodzynkami z „Whiplash”, jabłka Alana Turinga w „Grze tajemnic”.

Kinokalorie 18
O jedzeniu i kinie irańskim rozmawiamy z zaprzyjaźnonym krytykiem filmowym, Arturem Zaborskim.

Kinokalorie 17
Menu uroczystych kolacji z okazji różnych filmowych gali, w tym Nagród Akademii od lat 40. do tegorocznego jadłospisu autorstwa Wolfganga Pucka.

Kinokalorie 16
Co jedzą i piją filmowi szpiedzy. Ulubione drinki i dania Jamesa Bonda, brzemienna w skutki wpadka Michaela Fassbendera w „Bękartach wojny”, zatruta kawa w „Osławionej”, najlepsze kasztany z placu Pigalle w „Stawce większej niż życie”.

Kinokalorie 15
Najobrzydliwsze sceny z jedzeniem w roli głównej. Żywa ośmiornica w „Oldboyu”, ludzina na wiele sposobów, seks z ciepłą szarlotką w „American Pie” i deser z kapką ropy z rany w „Martwicy mózgu”.

Kinokalorie 14
Filmowcy popisują się w telewizyjnych programach kulinarnych. Robin Williams u Marthy Stewart, Ulica Sezamkowa w amerykańskim Top Chefie, Bogusław Linda w polskim Hell’s Kitchen.

Kinokalorie 13
Z okazji karnawału odcinek o mocnych alkoholach. White Russian w „Big Lebowski”, drinki z Mad Menów, „Casablanca”, plus mroczniejsze oblicze napojów wyskokowych w „Straconym weekendzie” i „Leaving Las Vegas”. Do tego cała twórczość Wojciecha Smarzowskiego.

Kinokalorie 12
Diety w filmie i do filmu, czyli między innymi najsłynniejsze metamorfozy aktorów do wymarzonej roli. Christian Bale, Renee Zellwegger, Matthew McConaughey. Do tego filmowe wątki o odchudzaniu.

Kinokalorie 11
Filmowe i kulinarne podsumowanie roku 2014.

Kinokalorie 10
Bożonarodzeniowe uczty filmowe. „Dziennik Bridget Jones”, „To właśnie miłość”, „Małe kobietki”, „Kevin sam w domu”, „To wspaniałe życie” i wiele innych. 

Kinokalorie 9
Tuż przed Wigilią rozmawiamy o filmowych rybach i owocach morza. Od „Rybki zwanej Wandą” po polowanie na tuńczyki w „Stromboli” Rosselliniego, od „Szczęk” po połykanie żywej złotej rybki w „Wilku z Wall Street”.

Kinokalorie 8
Wino w filmie. Wycieczka po kalifornijskich winnicach w „Bezdrożach”, francuskich w „Jesiennej opowieści” Rohmera, filmy dokumentalne i winiarski biznes Francisa Forda Coppoli.

Kinokalorie 7
Dania żydowskie w światowej kinematografii. „Austeria”, nowojorskie delikatesy Katz’s w różnych obrazach, sporo filmów dokumentalnych.

Kinokalorie 6
Z okazji V edycji American Film Festival we Wrocławiu mówimy o amerykańskim jedzeniu, czyli głównie o fast foodzie. Ćwierćfunciak z serem Quentina Tarantino, „Sprzedawcy”, „Super Size Me”, „Blues Brothers” i inni, plus filmy z tegorocznego festiwalu.

Kinokalorie 5
Pyszności na Warszawskim Festiwalu Filmowym oraz z okazji 10. rocznicy premiery „Wesela” Smarzowskiego wielkie rodzinne uczty w filmie. Nie tylko wesela.

Kinokalorie 4
Filmowe słodkości. Od makaroników z „Marii Antoniny” po przerażający strudel jabłkowy z „Bękartów Wojny” i płaczogenny krem sułtański z „Dziewczyn do wzięcia”.

Kinokalorie 3
Makaron w fimie. Od sznurówki Chaplina i wygłupów braci Marx po romantyczną kolację w „Zakochanym kundlu”, przez kino włoskie i japońskie. Mowa też o niezapomnianej scenie z odcedzaniem makaronu na rakiecie tenisowej w „Garsonierze”.

Kinokalorie 2
Festiwal w Gdyni i filmy z warzywami i owocami w tytule. „Tam, gdzie rosną poziomki”, „Smażone zielone pomidory”, „Jabłka Adama”, „Mechaniczna pomarańcza” i wiele innych.

Kinokalorie 1
Rzecz o sekcjach kulinarnych znanych festiwali filmowych i różnych ekranowych kucharzach, naszych ulubionych i tych, u których lepiej się nie stołować, oraz tych z aktualnych kinowych nowości: „Podróży na sto stóp” i „Szefa”.