Pasta z tuńczyka ze śliwkami kalifornijskimi, chilli, kolendrą
i skórką cytrynową na zielonych ogórkach

 CPB_Faszerowane_ogorki_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilość: 40 porcji

 Czas przygotowania: 25 minut 

Składniki:

2 puszki tuńczyka w zalewie własnej (170 g)

4 ogórki zielone

80 g śliwek kalifornijskich

2 małe papryczki chilli

1 cytryna

1 mała czerwona cebula

½ pęczka kolendry

2 łyżki jogurtu naturalnego

1-2 łyżek majonezu

sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Śliwki kalifornijskie, czerwoną cebulę oraz kolendrę drobno posiekaj (część pozostaw do dekoracji), przełóż do większej miski. Tuńczyka otwórz, odcedź i dodaj do miski.

Papryczki chilli drobno posiekaj, połowę dodaj do miski połowę zostaw do dekoracji. Cytrynę dokładnie umyj, osusz. Zetrzyj skórkę z całej cytryny (kilka skórek pozostaw do dekoracji), wyciśnij 2 łyżki soku, całość dodaj do miski. Wymieszaj składniki w misce, dodaj jogurt naturalny i majonez, całość dokładnie wymieszaj, spróbuj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Umyte i osuszone ogórki pokrój na 2 cm odcinki, górę każdego ogórka lekko wydrąż, powstanie miejsce na pastę tuńczykową. Na tak przygotowane ogórki nakładaj pastę tuńczykową, górę udekoruj posiekaną kolendrą i chilli oraz skórką z cytryny.