Parafrazę  wiersza  ”Dietetycy, bądźcie dobrzy dla nas na wiosnę…” pióra mistrza Wojciecha Młynarskiego wzięli sobie do serca specjaliści zajmujący się odżywczą dietą z firmy „NaturAvena” należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. A oferują przede wszystkim produkty ekologiczne. I to jakie!

„NaturAvena” to nowy na EKO rynku szyld. Firma nie tyl ekologicznymi certyfikatami Ekogwarancji PTRE  i jakościowymi HACCP, a także  GHP (dobra praktyka higieniczna) oraz GMP (wysoka jakość produkcji).

Wśród produktów szczególnie przydatnych do wiosennego wzmocnienia są całe serie wyrobów o nadzwyczajnych właściwościach.  Np. cały magazyn niezwykłego młynarza z mąkami nie mającymi  nic wspólnego z pszennymi. Do picia zaś raczej nietypowa bateria kilkunastu  BIO  soków z granatem na czele.  Bojowy klimat jest jak najbardziej na  miejscu, bowiem o tej porze roku organizm nasz  potrzebuje solidnej porcji witamin i minerałów.

maka-łubinowaNa pewno warto zainteresować się mąką łubinową, zdrowszym zamiennikiem soi, zawierającym bowiem mniej składników nie odżywczych.  Zmielone ziarna łubinu wąskolistnego drugi raz robią karierę. Spożywano je  już w  czasach rzymskich  ze względu na dużą zawartość białek i błonnika. Nic dziwnego, gdyż zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a na dodatek nie ma glutenu. Dietetycy  polecają  tę mąkę   osobom na diecie odchudzającej oraz diabetykom. Ale nie tylko. Proszek z łubinowych ziaren stosuje się do wypieku chleba w proporcji 40%  łubinu  i 60 % maki razowej. W rozmaitych proporcjach służy do wyrobu ciastek i makaronu.

Innym cennym produktem jest mąka lniana, zmielone siemię lniane. Również zawiera dużo błonnika, ma w składzie tłuszcze wielonienasycone, fosfor, wapń, żelazo, cynk, chrom, miedź; i uwaga  -  spowalnia proces starzenia organizmu.  Także można z niej upiec chleb, bułki, zrobić kopytka, placki, nawet krakersy lub gofry. Jest dodawana do musli, deserów, past i sałatek.

amarantus-szarłatNie można przejść obojętnie obok mąki z nasion amarantusa, czyli szarłatu. Wprawdzie uważane jest jako zboże XXI wieku, ale należy do grupy najstarszych uprawnych roślin świata. Indianie uprawiali go 4000 lat p.n.e. i  nosił miano „nieśmiertelnego”. Nie bez racji, gdyż zawiera skwalen – bardzo silny i cenny antyutleniacz. Ma w sobie pięciokrotnie więcej żelaza niż pszenica.  Szarłat jest idealnydo przygotowanie  wyrobów, które nie muszą wyrosnąć. Do pozostałych  wypieków używa się mieszanki z innymi mąkami.

W tym niezwykłym zestawie jest jeszcze  mąka kokosowa, mająca właściwości zdrowotne podobne do łubinowej. W przepisach kulinarnych sugeruje się  dodanie oleju kokosowego.

W takim opisie zasobnego magazynu innym egzotycznym akcentem są płatki  z     quinoa, czyli komosy ryżowej,  zwanej ryżem peruwiańskim. W rejonie pochodzenia, czyli w Ameryce Południowej ma nazwę „złotych  ziaren Inków”, lub „matki  zbóż”, chociaż tak naprawdę nie jest zbożem. Płatki owe mają bardzo dużo cennych składników, zwłaszcza nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy i związki antyoksydacyjne.

We wspomnianej na wstępie grupie BIO soków znalazły się soki z aceroli vel  wiśni z Barbadosu (bogactwo wit. C), czy  młodej pszenicy,  cenionej za  aktywne usuwanie wielu  dolegliwości,  łącznie ze stanami zapalnymi.Nie mniej wartościowym jest sok z młodego jęczmienia. Może występować w roli silnego zastępcy np. porannej kawy, ciasteczka na podwieczorek czy wieczornego wzmacniacza energii. To nie wszystko, bowiem długa lista zasług zamyka się w haśle: produkt żywnościowy o przebogatym składzie wartości odżywczych.

Trudno tu wyliczyć  zalety wszystkich produktów. W doborze oferty NaturAvena kieruje się szczególnymi walorami artykułów, które zbliżają się do żywności superfood, ale w jej ekologicznym wydaniu. mąka-dyniowa

- Cieszymy się, że wszystkie nasze produkty, a można z nich ułożyć prawie całodzienny jadłospis,  znajdują uznanie  rozmaitych grup konsumentów: także wegan, wegetarian, sportowców itp. – mówi Małgorzata Abramczyk, kierownik marketingu NaturAvena. - Ale są też dobrze przyjmowane przez osoby przebywających na różnego rodzaju dietach chorobo zależnych oraz świadomych wpływu żywienia na stan zdrowia. Pilnujemy, aby surowce przeszły staranną selekcję, a dzięki naturalnemu pochodzeniu mają dużą zawartością wartościowych składników odżywczych, minerałów oraz witamin. Oczywiście nie ma w nich sztucznych: dodatków, barwników, konserwantów, stabilizatorów oraz innych substancji chemicznych szkodliwych dla człowieka. Zrobimy wszystko, aby skutecznie pomagać wszystkim klientom stosujących zrównoważoną dietę i utrzymujących zdrowy styl życia”.

Na wiosnę warto wprowadzić odżywczą dietę. Doda nam sił.

Tekst: Bohdan Juchniewicz, Stowarzyszenie „Polska Ekologia”

Foto: NaturAvena