Kuchnia góralska to połączenie prostoty i głębi aromatów. Nie bez powodu zatem jednym z ulubionych dań koneserów kuchni regionalnej są Moskole z oscypkiem. W towarzystwie aromatycznej kiełbasy i złocistej cebulki, okraszone świeżym szczypiorem zasmakują każdemu. Ta jedna z najstarszych potraw Podhala ma szansę na stałe zagościć w wielu polskich domach.Moskole z oscypkiem i kiełbasą Kruchą Kmicica_zdjecie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki: 

- kiełbasa Krucha Kmicica „Gzella”  -  250g

- ziemniaki   -  1kg

- jajko  -  1 szt.

- mąka pszenna  -   ok. 1 szklanka

- oscypek -  150g

- sól, pieprz do smaku

- cebula  -  1 średnia szt.

- olej  -  2 łyżki

- świeży czosnek niedźwiedzi lub szczypior - 1 pęczek

 

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i wystudzić. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać jajko, mąkę, pokrojony w kostkę oscypek i przyprawy do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Wyłożyć powstałe ciasto na stolnicę, wyporcjować i uformować równe placki. Moskole powinny być grube na ok. 1,5 cm i mieć owalny kształt. Tak przygotowane, upiec na złoty kolor na suchej patelni lub odrobinie oleju.

Kiełbasę pokroić w grube plasterki, a cebulę w krążki i podsmażyć razem na oleju.

Wyłożyć na talerz Moskole i gotową kiełbasę z cebulką. Całość posypać posiekanym czosnkiem niedźwiedzim lub szczypiorem.

 

Smacznego!