Magazyn Wino

Już za tydzień najważniejsze wydarzenie winiarskie roku w Polsce: Gala Grand Prix Magazynu Wino. Tomasz Prange-Barczyński zaprasza Państwa na rozdanie nagród 4 listopada, na degustację ponad 1000 win z całego świata 5 listopada i wreszcie na musujące śniadanie 6 listopada. Wszystko to w Hotelu InterContinental w Warszawie.

Tomasz Prange-Barczyński powraca z winnych wakacji, w czasie których bawił m.in. w tokajskim Mád, w Kachetii w Gruzji, w Serbii, niemieckim Nahe oraz na zboczach gór Troodos na Cyprze, o czym opowiada. Naczelny Magazynu Wino przypomina także, że Chianti Classico obchodzi 24 września swoje 300. urodziny – opowiada o tym słynnym toskańskim regionie i pochodzącym z nich winach. Do kieliszka chianti classico poleca zaś nową płytę Rufusa Wainwrighta „Take All My Love” z sonetami Szekspira (który miał nieszczęście umrzeć dokładnie sto lat wcześniej, nim Chianti Classico powstało).

Na zakończenie pierwszego sezonu w JemRadio.pl, Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny Magazynu Wino zaprasza w podróż po winiarskiej Rumunii. Na wakacje jak znalazł. Będzie trochę o winach, które uświetniały koronacje rumuńskich królów, Drakuli i flakach na biało, ale też o niecodziennych butelkach z Danii i Rosji.

W Magazynie Wino w JemRadio.pl Tomasz Prange-Barczyński opowiada o nowym numerze Magazynu Wino poświęconym, a jakże, wakacjom winomana. Będzie więc o Adriatyku, rzadkich odmianach z południa, ale też zwycięstwie pod Custozą!

Tomasz Prange-Barczyński opowiada o najstarszej winiarni w Jerozolimie, która w ciągu 150 lat stała się jedną z najbardziej nowoczesnych firm winiarskich w Izraelu. Będzie też o skłonności winiarzy z Wyżyny Judzkiej do odmiany malbec oraz o samym malbeku. A skoro mówimy i o Żydach i o malbeku i o Argentynie, nie może zabraknąć rekomendacji nowego albumu Marty Argerich i Daniela Barenboim „Live from Buenos Aires”.

W takie upały oprócz wina konieczna jest woda. O hydrosommelierach czyli ważnym mariażu wina i wody (nie koniecznie w jednym kieliszku) opowiada dziś redaktor naczelny Magazynu Wino, Tomasz Prange-Barczyński. Będzie też o nowym albumie Hélène Grimaud „Water” (nomen omen), o muszkatach i wspomnieniach z wakacyjnej Lizbony (przecież ze względu na wczorajszy mecz nie przestaniemy kochać stolicy Portugalii).

Tomasz Prange-Barczyński podróżuje po Sycylii – z Mesyny jedzie przez Taorminę, Syrakuzy, Ragusę i Dolinę Świątyń do Marsali. Po drodze oczywiście je i pije i o wszystkim tym opowiada.

Gdzie jest Faro i jak smakują wina robione w cieniu tamtejszych bunkrów, przede wszystkim zaś czy pasuje do nich muzyka Esperanzy Spalding? Czy wegetarianie i weganie muszą pić specjalne wina? Dlaczego Johannes Leitz jest genialnym producentem rieslingów?

Drodzy Państwo, tym razem redaktor Tomasz Prange-Barczyński nadaje wprost z Apulii: w okolicach Locorotondo odwiedzi stację badawczą, w której naukowcy odtwarzają stare lokalne odmiany gron, następnie pochyli się nad niedocenianym w Polsce trebbiano z Abruzji, a na koniec wspomni udaną Galę Chablis w Warszawie. 

Przegapiliście Święto Wina w Janowcu? Doprawdy szkoda – udało się znakomicie. Na szczęście nigdy nie jest za późno by odwiedzić Małopolski Przełom Wisły jak nazywa się region winiarski między Annopolem i Kozienicami i zajrzeć do któregoś z tamtejszych winiarzy. W audycji także o nowej płycie Ludovico Einaudiego, a skoro mowa o tym niezwykłym włoskim rodzie, nie może zabraknąć opowieści o winie z Dogliani.

Kto jest Mistrzem Polski Sommelierów 2016? Czy Piotr Pietras, head sommelier w gwiazdkowej restauracji Launceston Place, w londyńskim South Kensington obronił tytuł sprzed roku? O tym wszystkim dowiecie się słuchając audycji Tomasza Prange-Barczyńskiego. Naczelny Magazynu Wino zaprasza także na trwający właśnie Tydzień rieslinga i opowiada o winach ze swej ulubionej odmiany z Włoch, Austrii i Niemiec.

Czy można podróżować po Polsce za winem? Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny Magazynu Wino, przedstawi nowy numer swojego pisma poświęcony właśnie enoturystyce w Polsce: farmy agroturystyczne, hotele, pałace i dwory – wszystkie miejsca, gdzie wino odgrywa rolę pierwszoplanową. W Magazynie także zaproszenie na Galę Chablis w Warszawie oraz muzyczno-winna kompilacja: opera „Orfeusz i Eurydyka” C.W. Glucka w nowym nagraniu, a do niej greckie assyrtiko.

W Magazynie Wino Tomasz Prange-Barczyński opowie Państwu dlaczego muzyka Maxa Richtera kojarzy mu się z Rumunią i tamtejszymi winami, zabierze w podróż z Kluż-Napoki do Bukaresztu i degustację win z Dobrudży, Transylwanii, Mutenii i Oltenii. Z okazji początku sezonu szparagowego zwierzy się też ze swej miłości do tych warzyw i poleci łączyć je z frankońskim silvanerem. Wreszcie zaprosi na Festiwal Win Polskich, który odbędzie się 14.05 w Łodzi.

Na zbliżającą się majówkę Tomasz Prange-Barczynski, redaktor naczelny Magazynu Wino zaprasza Państwa do Szekszárdu. Ten mało wciąż znany w Polsce region jest ojczyzną słynnej byczej krwi (a nie Eger, jak mówi fałszywa legenda). Można próbować tam wspaniałej i rzadkiej kadarki, a jeśli maj okaże się ciepły – pić świeże wino różowe.

Redaktor naczelny Magazynu Wino, Tomasz Prange-Barczyński wysłucha symfonii Haydna i opowie o winach z okolic, w których wielki austriacki kompozytor się urodził, czyli Carnuntum. Warto wpaść tam – region leży między Wiedniem, a Bratysławą – już w czasie najbliższej majówki.

Tomasz Prange-Barczyński wróci do dobrego zwyczaju łączenia wina z muzyką i wyjaśni dlaczego Rolling Stonesi pasują lepiej do caberneta, a Tina Turner do chardonnay. Sam zdecydowanie woli Bacha w towarzystwie chablis i o tym właśnie winie, miejscu z którego pochodzi, kuchni i atrakcjach turystycznych Chablis 

Tomasz Prange-Barczyński zaprasza na winiarską majówkę w Polsce: redaktor naczelny Magazynu Wino wybrał się przed sezonem w podróż na Pomorze Zachodnie, do Lubuskiego, na Dolny Śląsk i do Małopolski, aby sprawdzić czy polskie winnice są gotowe na przyjęcie gości. Odwiedził farmy agroturystyczne, ale i odrestaurowane pałace, w których tematem przewodnim jest wino.

„Magazyn Wino” Tomasz Prange-Barczyński wielkanocnie: zwierzy się z tego, jak pił krew Judasza, opowie o passum, a więc winie, którym prawdopodobnie Jezus i jego uczniowie popijali ostatnią wieczerzę, wreszcie doradzi jakie wina dobrać do potraw w Wielkanoc.

Jak smakują nowe białe wina z Niemiec i z Południowego Tyrolu, a jak libański Château Musar z 1966? Czego warto szukać w Valpolicelli i czym jest recioto amandorlato? Tomasz Prange-Barczyński dzieli się swymi wrażeniami z największych targów winiarskich świata – Prowein w Düsseldorfie.

W kopalni soli? Na pokładzie samolotu? W ambasadzie? Degustować można wszędzie. W dzisiejszej audycji redaktor Tomasz Prange-Barczyński opowie o nowym polskim projekcie winiarskim spod Wieliczki, 133-letnim porto, oraz rzadkich winach z Luksemburga.

Redaktor Tomasz Prange-Barczyński o nowym numerze Magazynu Wino: jeszcze bardziej praktycznym i jeszcze bardziej przydatnym wszystkim tym, którzy podróżują po regionach winiarskich i kupują wino do przechowywania i na co dzień. Będzie też o przyjemnościach związanych z jazdą na nartach w regionach położonych blisko winnic oraz o tym, dlaczego warto zadbać od dobre warunki przechowywania win.

Mili Państwo, Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny Magazynu Wino zakończy swą wizytę w Toskanii wspominając rodzinę Biondi-Santi, która wymyśliła legendarne brunello di Montalcino. Zabierze nas też do Mendozy by przygotowywać steki z innym winiarzem z Montalcino, Roberto Cipressim, a na koniec przeniesie za góry, do odległej portugalskiej krainy Trás-os-Montes.

Red. Tomasz Prange-Barczyński nadaje wprost z Toskanii – podróż wiedzie z Florencji przez San Gimignano do Montepulciano. Posłuchajcie o nowych rocznikach Chianti Classico, Vernacci i Vino Nobile

Kieliszek grignolino w Piemoncie, tango w Buenos Aires i bąbelki na Walentynki – o tym i o swym zawodowym koszmarze opowie Tomasz Prange-Barczyński w Magazynie Wino

Siostry zakonne robiące rieslinga, Polka w niemieckiej kuchni przygotowująca alzackie placki, największa beczka na świecie, która mieści knajpę, nie wino… jedziemy do Niemiec. Przede wszystkim na rieslinga, ale nie tylko.

Jak smakują wina z Trentino? To wiadomość istotna dla wszystkich tych, którzy wybierają się na narty w Dolomity. Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny Magazynu Wino opowie czym się różni nosiola od mueller-thurgau i teroldego od marzemino. Zaprosi też Państwa na narty i wino do San Candido w Południowym Tyrolu

Szwajcarzy niechętnie dzielą się swoim winem. Aby spróbować dobrego chasselas, najsłynniejszego białego wina Helwetów najlepiej udać się do Lavaux, niewielkiego regionu nad jeziorem Lemańskim, między Lozanną, a Montreux. 

„Magazynu Wino” red. Tomasz Prange-Barczyński zapowiada tak:
„Już wkrótce zimowe ferie. Część enomaniaków ruszy na południe. Po drodze w Alpy warto zatrzymać się na Morawach, gdzie nie brakuje oryginalnych, świetnych winiarzy.”

„Magazyn Wino” redaktor Tomasz Prange-Barczyński opowie o dwunastu winach, które sprawiły mu najwięcej radości w 2015 roku.

Tomasz Prange-Barczyński ukaże konserwatywną stronę swej natury i po raz kolejny zapowie, że w Wigilię znów będzie pił rieslinga. Na szczęście do 12 wigilijnych potraw proponuje też wiele innych win, od furminta po porto. Prócz tematyki świątecznej także wyprawa do Bazylikaty, niemal na koniec włoskiego buta, a co za tym idzie, opowieść o aglianico.

Tomasz Prange-Barczyński ukaże konserwatywną stronę swej natury i po raz kolejny zapowie, że w Wigilię znów będzie pił rieslinga. Na szczęście do 12 wigilijnych potraw zaproponuje też wiele innych win, od furminta po porto. Prócz tematyki świątecznej w audycji także wyprawa do Bazylikaty, niemal na koniec włoskiego buta, a co za tym idzie, opowieść o aglianico.

Tomasz Prange-Barczyński opowie o przemytnikach i winiarzach z chorwackich wysp Brać i Hvar, oraz przybrzeżnego regionu Imotsko. Poznamy też lokalne odmiany winorośli, heroiczną ich uprawę i smaczki, o których nie mają pojęcia letnicy.

Magazyn Wino – Tomasz Prange-Barczyński z okazji Barbórki przypomina o winach z kalifornijskiego regionu Santa Barbara. Czy pamiętacie jeszcze film „Bezdroża” z 2004 r., którego bohaterowie raczyli się tamtejszym pinot noir? Kolejna podróż jest zdecydowanie bliższa i prowadzi pod Wiedeń, do regionu Carnuntum, gdzie powstają pyszne zweigelty i blaufraenkische. W końcu TPB wspina się na zbocza Olimpu, by spróbować w Rapsani znakomitych win z endemicznych odmian. 

Red. Tomasz Prange-Barczyński opowie o:
- nowym numerze MW i naprawdę poważnym lambrusco,
- zbliżającej się wielkimi krokami warszawskiej degustacji najlepszych włoskich win docenionych przez ceniony przewodnik Gambero Rosso,
- słynnych rieslingach Johannesa Leitza z Rheingau.

Wódka Martini nie jest ulubionym drinkiem Jamesa Bonda – 007 zdecydowanie częściej pija wino! Jakie? Dowiesz się słuchając Magazynu Wino. Redaktor naczelny MW, Tomasz Prange-Barczyński oprócz omówienia win u Bonda opowie też o beaujolais nouveaux i innych młodych winach, które pijamy w ten weekend, a na koniec wspomni pewien winno-muzyczny wieczór w Weronie

Tomasz Prange-Barczyński opowie szczegółowo o menu galowej kolacji Grand Prix, doradzi jakie wino dobrać do gęsi i zwierzy się ze swoich wrażeń po wypiciu wina, które rodzina Frescobaldich robi razem z więźniami na toskańskiej wyspie Gorona

Wydanie specjalne „Magazynu Wino” red. Tomasz Prange-Barczyński opowie o wszystkich tegorocznych nagrodzonych! Kto nie może być na Gali Grand Prix Magazynu Wino 2015, a pragnie wiadomości z pierwszej ręki 

red. Tomasz Prange-Barczyński zaprasza Państwa na szczegółowe plany wielkiego święta – Gali Grand Prix Magazynu Wino 2015

Audycje prowadzi redaktor naczelny „Magazynu Wino”: dziś z Tomaszem Prange-Barczyńskim wybierzemy się w degustacyjną podróż do Szekszárdu, jednego z węgierskich regionów winiarskich.