Podlaska Kuchnia, jakiej nie znacie, czyli przepisy, kolacje i warsztaty

 

Pierś kuropatwy z kwiatami czarnego bzu i szczupak smażony na maśle. Risotto z borowikami i tatar z żubra. Projekt „Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie” ma odświeżyć naszą pamięć o lokalnych, zapomnianych składnikach i zachęcić do eksperymentowania. W planie m.in. przepisy, kolacje i warsztaty kulinarne.

 

podlaska kuchnia tradycja w nowej odsłonie

Kuchnia podlaska? Oczywiście, babka i kiszka ziemniaczana, pierogi i ogórki kiszone. Choć tymi daniami Podlasie stoi, nie wyczerpują one regionalnego repertuaru. Ba! nie dotykają nawet powierzchni lokalnych kulinariów. Wystarczy zagłębić się w historię Białostocczyzny i okolic, aby odkryć całe uniwersum zapomnianych już potraw i składników.

Kuchnia podlaska na nowo

Łukasz Rakowski, szef kuchni białostockiej Restaurant & Bar CRISTAL (która dostała ostatnio rekomendację organizacji Slow Food – jako pierwsza w regionie!), postanowił odświeżyć, odtworzyć i na nowo zinterpretować tradycyjną kuchnię podlaską. – Podlasie pozostaje kulinarnie nieodkryte, nie tylko przez mieszkańców innych części Polski, ale również przez samych Podlasian. Często myślimy stereotypowo, utożsamiając podlaską kuchnię wyłącznie z babką ziemniaczaną i innymi flagowymi potrawami. Oczywiście, powinniśmy się nimi chwalić! Ale oprócz tego także składnikami, o których po drodze zapomnieliśmy: doskonałą dziczyzną, rybami z okolicznych rzek i jezior, dziko rosnącymi ziołami… – wymienia kucharz. Szef kuchni pragnie przywrócić pamięć o tradycyjnych podlaskich potrawach, nadać im współczesnego sznytu oraz udowodnić, że równie dobrze mogą być one przygotowywane za pomocą nowoczesnych technik gotowania.

 

łukasz rakowski

Zapomniane składniki

W tym celu Łukasz Rakowski stworzył kompletne menu odwołujące się do dawnych kulinarnych tradycji Podlasia. Podzielił je na sześć rozdziałów, nierozłącznie związanych ze specyfiką regionu. Są to: Las, Puszcza, Łąka, Staw, Rzeka i Zagroda. Do każdego z nich skomponował po dwa przepisy bazujące na charakterystycznym dla danego miejsca składniku. Znajdziemy tu m.in. wątróbkę z suma z sosnowym akcentem i pierś gołębia z konfiturą jarzębinową.

 

Podlaskie kulinarne eksperymenty

Za warstwę wizualną, czyli oprawę fotograficzną receptur, odpowiadają Iwona i Rafał Bortniczukowie. Przepisy będą cyklicznie ukazywały się na stronie www.mrmrssandman.pl/kulinarnie/podlaska-kuchnia począwszy od 16 stycznia. – Stworzone przez Łukasza i sfotografowane przez nas dania niosą w sobie dodatkowy, ale prosty przekaz: kuchnia podlaska ewoluuje, zmienia się, ale nie zapomina o swoich korzeniach. Jednocześnie inspiruje i zachęca do eksperymentów – na bazie podanych receptur każdy może przygotować swoją autorską kompozycję, tworząc własną definicję podlaskiej kuchni – tłumaczą Iwona i Rafał.

podlaska_kuchnia_dzik_mlode_pory_orzechy_laskowe

 

Wspólne gotowanie

„Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie” to otwarty projekt, który nie ma ustalonej daty zakończenia ani sztywnego scenariusza. Jego celem jest promocja podlaskiej kuchni m.in. poprzez eventy, jak kolacje, szkolenia i warsztaty. Publikacja 12 przepisów to zatem dopiero pierwszy z etapów przedsięwzięcia. W planie są nowe receptury – bogactwo regionalnych, sezonowych składników pozostawia ogromne pole do interpretacji i wyboru nowych tematów. W dalszej kolejności szef Łukasz Rakowski zaprosi do współpracy kucharzy z całej Polski, wspólnie z którymi przygotuje kolację degustacyjną opartą na wspomnianych motywach (Las, Puszcza, Łąka, Staw, Rzeka i Zagroda). Jak szefowie kuchni z różnych regionów kraju odnajdą się w lokalnych, podlaskich składnikach? Jak zinterpretują regionalne potrawy? To będzie interesujący eksperyment! Następnie, oprócz testowania dań przygotowanych przez ekspertów, amatorzy podlaskiej kuchni będą mogli stworzyć własne propozycje podlaskich potraw – podczas warsztatów kulinarnych.

podlaska_kuchnia_logo

Więcej informacji na:

fanpage Podlaska Kuchnia. Tradycja w nowej odsłonie: https://web.facebook.com/PodlaskaKuchnia/

blog Mr & Mrs. Sandman: www.mrmrssandman.pl