KRYTYK KULINARNY

Krytyk Kulinarny – odcinek 91

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu ziemniaków? Z jakich odmian wyjdą chrupiące frytki a z jakich puszyste kluski? Co to takiego typy kulinarne ziemniaka? Krytyk Kulinarny zachęca Państwa do pochylenia się nad poczciwą polską bulwą i zgłębienia jej właściwości. Pomogą w tym goście audycji: Monika Kucia, Krzysztof Korolewicz i Joanna Jakubiuk, którzy będą odczarowywać ziemniaki na antenie. Padnie też kilka dobrych inspiracji i świetnych przepisów na doskonałe ziemniaczane potrawy. Będzie też świeży komentarz Pana Makarego do kulinarnych wydarzeń medialnych oraz degustacja trzech kartofli różnych odmian, siedleckiego razowca i cebularza.

Krytyk Kulinarny – odcinek 90

Czy  można podróżować tanio i rozsądnie na swój rachunek? Oczywiście! A do tego taka podróż może stać się rzeczywiście fascynującą wyprawą. O tym w najbliższej audycji Krytyk Kulinarny w JemRadio, której gościem będzie Rafał Kośnik, podróżnik ekstremalny i surwiwalista. Podróżował po Amazonii, poznawał miejscowych, nocował we wioskach tubylców i jadł z nimi krokodyle. Uwielbia Azję, uliczne jedzenie i orientalną kulturę. W pasjonującej rozmowie podzieli się z Państwem wrażaniami ze swoich egzotycznych podróży oraz udzieli rad tym, którzy podobną podróż planują. Pan Makary podda analizie medialne doniesienia pewnej dietetyczki, która publicznie straszy chlebem z supermarketów.

Krytyk Kulinarny cz89

W najnowszej audycji Krytyk Kulinarny i Pan Makary doradzają rodzicom, w jakie pieczywo zaopatrzyć dzieci do szkoły. Zajrzą w ośródkę pieczywa głęboko mrożonego i rozstrzygną, czy jest mniej czy bardziej przerażające niż to z małej piekarni. Przy okazji skomentują próby segregacji dzieci w słupskich szkołach i oznaczania ich kolorami oraz plany fundowania posiłków w stołówkach z dóbr testamentowych. Wzmiankują też nowo powstający program telewizji podwórkowej oraz o nowo odkrytym smaku – węglowodanowym.

Krytyk Kulinarny cz88

W 88. odcinku Krytyk Kulinarny podróżuje szlakiem powideł strzeleckich, nadwiślańskich win i mennonickich smaków. Podróż rozpoczniemy w winnicy Przy Talerzyku, gdzie spróbujemy win Państwa Janasińskich i serów Państwa Adamczyków. Po szlaku będzie nas oprowadzał Piotr Lenart, o mennonickich tradycjach w Luszkowie opowie Zbigniew Brzykcy, a o historii karczmem w Ostromecku, gdzie zjemy zjawiskową baraninę, opowie Jerzy Świetlik. Pan Makary dobitnie przekaże, że niedziela ma być dla Boga i dla rodziny, doniesie o skandalu z bonami w Lidlu, zjełczałych ciasteczkach oraz o utrzymywaniu higieny psa za pomocą mąki kukurydzianej.

Krytyk Kulinarny cz87

Krytyk Kulinarny zabiera Państwa na malborski zamek, gdzie spotka się z Bogdanem Gałązką, aby posmakować krzyżackiej kuchni we współczesnym wydaniu oraz porozmawiać, jak radzić sobie z gośćmi, którzy nie potrafią się zachowywać w restauracji. W drugiej połowie audycji przykłady skrajnie chamskich zachowań oraz sprawdzone środki zaradcze nań poda właścicielka poznańskiej Restauracji Pastela. Zaś Pan Makary przybędzie w anturażu wielkich gwiazd – będzie Anita Włodarczyk, Magda Gessler oraz Jeremy Clarkson, który oświadczy, że jest… full of shit!  

Krytyk Kulinarny cz86

Krytyk Kulinarny gości w programie eksperta kuchni wielkopolskiej, Juliusza Podolskiego, który o spółdzielni gastronomicznej Współny Stół oraz o kolacji Mieszka i Dobrawy wydanej w trakcie Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu. Pan Makary zdradzi sekret tajemniczego pociągu, który przewiózł krytyka kulinarnego w bursztynowej kuszecie na urlop spod Wałbrzycha na Atlantydę, wyjaśni, dlaczego McDonald przestał rozdawać milusińskim krokomierze, które miały ich skłonić do ruchu oraz wstrząśnie doniesieniami o sześciokilogramowym noworodku a nawet o noworodku dwunastokilogramowym.

Krytyk Kulinarny cz85

Krytyk Kulinarny zaprasza na wycieczkę po zakolu dolnej Wisły – prześpimy się w starym spichlerzu, zjemy w jabłoniowym sadzie, popłyniemy katamaranem, zajrzymy do Wilkowej Chaty. Gośćmi programu będą: Piotr Lenart, pomysłodawca szlaku, Mirosława Wilk z Wielgich oraz Agnieszka Kowalkowska z Kujawsko-Pomorskiej Organizacji Turystycznej.

Krytyk Kulinarny cz84

Krytyk Kulinarny o bulwersującej dyskusji na temat karmiącej matki w restauracji. Pan Makary zlustruje sytuację na plaży, skuteczność programu 500+ oraz zagadnienie chleba w kontekście igrzysk w Rio. Postawi tez postulat solonego śledzia zamiast krawatów dla kierowców gdyńskich autobusów.

Krytyk Kulinarny cz83

Krytyk Kulinarny zaprasza na przechadzkę po dziewięciu gdańskich restauracjach z nowego szlaku „Smaki Gdańska”. O przedsięwzięciu opowie jego pomysłodawca, Hubert Gonera, a o specjalnych gdańskich przystawkach szefowie kuchni. Pan Makary przybliży zaś ideę barwienia wina i aromatyzowania wody, skomentuje gastronomiczną stronę Światowych Dni Młodzieży oraz pochyli się nad kondycją polskich supermarketów.

Krytyk Kulinarny cz82

Krytyk Kulinarny zaprasza na pięć najciekawszych festiwali smaku w Polsce. Od samego początku towarzyszyć mu będzie Pan Makary, z którym w krotochwilnym wakacyjnym stylu poleci Państwu, dokąd warto pojechać. Nie obędzie się bez skandali, tym razem na tle rasowym – z pokładu samolotu taniej linii lotniczej oraz z krakowskiego pubu. Słuchacze zostaną też zbulwersowani doniesieniami o płonącym foodtrucku i o myciu sałaty.

Krytyk Kulinarny cz81

Krytyk Kulinarny zaprasza na flądrę, śledzia, łososia i… torty – tradycyjne towarzystwo do kawy na Kaszubach – do pięciu najciekawszych restauracji na Półwyspie Helskim. Pan Makary skomentuje system transportowy na Półwyspie i doceni polską gościnność na przykładzie kosztownej kolacji Pani Premier oraz systemu skromnych bonów restauracyjnych dla zjeżdżających do nas pielgrzymów. Wspomni też o rodzinie, która przyjmie tych pielgrzymów aż trzystu na raz! – wszystko to w lekkim, krotochwilnym wakacyjnym stylu.

Krytyk Kulinarny cz80

Krytyk Kulinarny oraz Pan Makary zapraszają Państwa do pięciu najmodniejszych restauracji w Warszawie. Audycję poprowadzą z sopockiego molo, aby jak najtrafniej skomentować wprowadzony w Sopocie zakaz wchodzenia do restauracji i spacerowania po Monciaku w stroju plażowym.

Krytyk Kulinarny cz79

W pierwszej letniej audycji Krytyk Kulinarny oraz Pan Makary wybierają się w podróż po Polsce. Zatrzymają się w Poznaniu, Toruniu, Krakowie, Gdańsku i Warszawie, aby przedstawić Państwu pięć najlepszych hotelowych restauracji w Polsce.

Krytyk Kulinarny cz78

Co jadać nad Bałtykiem i jak wybrać uczciwą gastro-budkę? Czy bałtycka rybka ostatecznie jest szkodliwa czy bezpieczna? Jak dobrze spędzić wakacje nad polskim morzem? Jeśli wybierają się Państwo na wakacje albo już leżą na plaży, warto posłuchać odpowiedzi, której udzieli dziś w swoim programie Krytyk Kulinarny. Na deser Pan Makary przyniesie butelkę Brunello di Montalcino, aby omówić wizytę Krytyka w Pytaniu na śniadanie, opowie o kulinarnych konsekwencjach Brexitu, oraz zszokuje młode matki poradami, kiedy i jak sadzać niemowlę na nocniku.

Krytyk Kulinarny cz77

Krytyk Kulinarny zaprasza na tradycyjną węgierską kolację w wiekowej Megyeri Csárda. Będzie naleśnik w śmietanowym sosie, zupa gulaszowa, paprykarz z suma i biszkopt z winem i czekoladowym sosem na deser. Pan Makary przeprowadzi wielki test marek własnych dyskontów i supermarketów, ogłosi udział Wróżbity Macieja w jesiennej edycji TopChef oraz opowie o coachu restauracyjnym dla randkowiczów. 

Krytyk Kulinarny cz76

Krytyk Kulinarny zabiera Państwa do trzech najświetniejszych kawiarni w Budapeszcie. Przy zjawiskowych ciastach, tortach i deserach opowie o węgierskiej kulturze Kávéház. Pana Makarego poczęstuje tortem czekoladowym z pomarańczami i migdałami. Zjadłszy, panowie zaniepokoją się przybraniem masy przez Pawła Kukiza, będą postulować ważenie kucharek w barach mlecznych oraz skrytykują plany obwożenia Papieża Franciszka po Krakowie tramwajem, w zamian proponując umieszczenie wielkiego gościa w licującym z godnością Orient Ekspresie! 

Krytyk Kulinarny cz75

Po budapesztańskim Gourmet Festival oprowadzi nas gwiazda węgierskich mediów kulinarnych Zsofia Mautner. O wyróżnieniach Michelin porozmawiamy z szefami kuchni najlepszych budapesztańskich restauracji – Borkonyha i Salon Etterem, a o gotowaniu na żywo przed węgierską publicznością pomówię z szefem kuchni Brasserie Warszawskiej, Mateuszem Wichrowskim, który wraz z Ádámem Pohnem przygotował sceniczny pokaz kulinarny pod hasłem Polak Węgier dwa bratanki. Będzie też o trendach, tych na Węgrzech i tych w Polsce. Natomiast z Panem Makarym spróbujemy smakołyków, które przywiozłem z podróży oraz posłuchamy trochę Abby. Ojca

Krytyk Kulinarny cz74

Krytyk Kulinarny zaprasza na spacer po pesztańskiej Wielkiej Hali Targowej oraz na węgierskie śniadanie, salami i faszerowane papryki. Posileni, rozsiądziemy się na miękkiej sofie tarasu Wieloryba, skąd rozpościera się piękny widok na Dunaj i Budapeszt oraz spróbujemy węgierskiego koźlaka. Będzie też prezent z podróży dla Pana Makarego – pakiet higieniczny z wagonu sypialnego, który otworzy na antenie oraz kolejowe śniadanie w pudełku, które zje w czasie rzeczywistym!

Krytyk Kulinarny cz73

Odrobina gruzińskiego sera w tatarskim sosie? A może szaszłyk, bakłażan z orzechami albo chinkali? Do tego najprzedniejsze wina gruzińskie albo francuskie – jeśli ktoś woli – a do nich kozie creme brulee, kaczka w jeżynach i truskawkowe bezy. Gdzie takie smakołyki? W audycji Krytyka Kulinarnego, który poprowadzi Was szlakiem wina przez meandry Doliny Loary, Gruzję oraz Grecję. Będą przekąski, będą wina, będą goście – Mariusz Kapczyński oraz Sławomir Makal. Do tego relacja z Nocy Restauracji w czasie rzeczywistym w towarzystwie Pana Makarego. 

Krytyk Kulinarny cz72

Krytyk Kulinarny zaprasza w kolejową podróż przez Europę – siedem pociągów, w tym piemoncki regionalny, superszybki Italo, ekspres alpejski, nocny City Night Line oraz mityczny Orient Express. Po podróży pojawi się Pan Makary a z nim prosecco, oraz sześć nadpsutych jajec. 

Krytyk Kulinarny cz71

Gośćmi Krytyka Kulinarnego są eksperci w dziedzinie zdrowej i tradycyjnej żywności – Izabella Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Honorata Jarocka, analityk rynku żywności firmy Mintel, a wiodącym tematem programu będą certyfikowane produkty ekologiczne oraz tradycyjne. Pan Makary opowie o lakierze do paznokci o smaku kurczaka, ksantohumolu w piwie i o pierwszej w Polsce lodówce foodsharingowej. 

Krytyk Kulinarny cz70

Krytyk Kulinarny zaprasza na podróż po smakach z czterech stron świata w towarzystwie aż czterech gości. O greckich owocach, ziołach i winach opowie Kostas, o tajskich kokosach Lee, o holenderskim kakao Ewoud, a o cejlońskiej herbacie Supun – eksperci w swojej dziedzinie. W studio pojawi się też Pan Makary, który ostentacyjnie rozbije na antenie tajski orzech kokosowy i wypije z niego wodę oraz zje miąższ. Będą też greckie orzechy i cejlońskie herbaty Uva i Kandy. Zdradzi też sekret węgierskich sklepów spożywczych, które premier Wiktor Orban najpierw zamknął, a następnie otworzył.

Krytyk Kulinarny cz69

Krytyk Kulinarny zaprasza na najświeższe wrażenia po Kolacji na 88 rąk w poznańskiej restauracji Cucina by Ernest Jagodziński z udziałem Tomasza Jakubiaka, Dominika Narlocha, Pawła Mieszały (desery) i Michała Więckowicza (wina). Gościem audycji i komentatorem wydarzenia będzie Juliusz Podolski. Po relacji spotkanie z Panem Makarym, a w nim poznańska szneka, precel z masłem, najładniejszy wagon Intercity, trzy windy w drodze z peronu na dworzec w Tczewie oraz bulwersująca porada telewizyjnej dietetyczki o nacieraniu ciała sola i fusami z kawy i to szczególnie od pasa w dół!

Krytyk Kulinarny cz68

Krytyk Kulinarny zaprasza na opowieść o kuchni średniowiecznej i krzyżackiej. Gośćmi programu będą prof. dr hab. Jarosław Dumanowski oraz dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka. W drugiej części audycji pojawi się Pan Makary, który przyniesie trzy kremówki z Wadowic oraz zaprezentuje hit „Tysiąc pięćdziesiąt lecz…”. Jak się okaże, nie tylko nawiązuje on do rocznicy chrztu Polski, ale też do źródeł wielowiekowej przyjaźni polsko-węgierskiej i doskonałej madziarskiej kuchni.

Krytyk Kulinarny cz67

Artur Michna porozmawia z pierwszym krytykiem kulinarnym w wolnej Polsce, Piotrem Bikontem. Jak zmieniała się gastronomia na przestrzeni ostatnich dekad? Czym jest recenzja a czym krytyka kulinarna? Kto dziś zajmuje się recenzowaniem restauracji i czy warto współczesnym recenzjom dawać wiarę? W drugiej części audycji pojawi się Pan Makary, a z nim duch Gomułki, kot bez książeczki zdrowia, pendolinizacja wg Macieja Nowaka, antypodróżnik i najdroższy kebab oraz 48 bananów. 

Krytyk Kulinarny cz66

Krytyk Kulinarny opowie o walce elitaryzmu z egalitaryzmem w przestrzeni gastronomicznej. Zastanowi się nad źródłami zachwytu nad mediami społecznościowymi i przeanalizuję zjawisko pracy społecznościowych recenzentów, którą świadczą nieodpłatnie, a wręcz do niej dokładają. Dlaczego? Czy to fair? Pan Makary doniesie o treściach pokarmowych, obsługiwaniu kota, oprzątaniu zwierząt i kulinarnym samobiczowaniu.

Krytyk Kulinarny cz65

Na sentymentalną podróż śladem lwowskich smaków zaprasza Krytyk Kulinarny. W wycieczce po najsłynniejszych lwowskich restauracjach będzie mu towarzyszył dr Igor Lylo z Uniwersytetu Lwowskiego. W drugiej części audycji Pan Makary skomentuje rozdawanie ryb w Pruszczu Gdańskim z udziałem posła Jaworskiego, przemianę Kaskady Smaku w Zawijanego.w tymże Pruszczu przez Magdy Gessler. Na przykładzie polskości masła orzechowego zrecenzuje też narodową aplikację spożywczą.

Krytyk Kulinarny cz64

Krytyk Kulinarny zaprasza na zbliżające się dwa ciekawe wydarzenia gastronomiczne – konferencję Food Service Summit 2016 oraz targi WorldFood Warsaw. Przyjrzy się też zagadnieniu śniadaniowego i kolacyjnego epatowania Polaków odorem, ropą i anatomią zabiegów ginekologicznych. Z panem Makarym przeanalizuje rzecz na przykładach. Będą konary, suchości i skandale rozpalające wyobraźnię do białości! 

Krytyk Kulinarny cz63

Krytyk Kulinarny zaprasza na poszerzony komentarz w sprawie polskiej sekcji tegorocznej edycji Michelin – Main Cities of Europe. Wyjaśni też skłaniający do refleksji prztyczek, jaki eksperci międzynarodowi przypadkowo zgotowali ekspertom polskim, stawiając ich w niezręcznej sytuacji. Pan Makary przyjrzy się kartoflottu wg Wojciecha Modesta Amaro. Zrelacjonuje się bulwersujący skandal z urzędem miasta w Kołobrzegu i grupą bezdomnych i w tle, którzy okupują urzędowe korytarze, ukradkiem wnoszą jedzenie i… jedzą! Bezkompromisowo ujawni także, że urzędnicy oskarżają bezdomnych o… publiczne obnażanie się i defekowanie po kątach! Niebywałe! 

Krytyk Kulinarny cz62

Krytyk Kulinarny zaprasza do Bydgoszczy, a przy radiowym mikrofonie JemRadia grono zacnych gości. O lokalnej Winnicy Przy Talerzyku opowiedzą jej właściciele, Aneta i Wiesław Janasińscy, irlandzko-polskie obchody dnia św. Patryka zapowie współorganizatorka wydarzenia, Mairin-Rua Ni Aitha. Turystyczne atrakcje regionu będzie polecał prezes zarządu Bydgoskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej Jan Karol Słomiński, zaś bydgoskie targi turystyczne zachwali Wiesław Karpusiewicz. W drugiej części audycji Pan Makary i poluzowanie warszawskiej prohibicji, poznański zakaz wieczornego imprezowania i wrocławskie przekształcenie rynku w… salon – acz nie tylko. 

Krytyk Kulinarny cz61

Krytyk Kulinarny zaprasza na smaki orientu, które do starego garnizonu we Wrzeszczu na wydarzenie Smakuj Trójmiasto – Asian Edition ściągnęły tysiące osób. O wydarzeniu Krytyk Kulinarny rozmawia z jego organizatorką, Justyną Zalewską oraz kilkoma restauratorami biorącymi udział w akcji – Taj Mahal, Me So Good i Koreańskie Przysmaki. W drugiej części Pan Makary przyniesie ulotkę polskiej sieci fast food, a w niej kubły, mega buły, szama szamana i zestaw surówek o masie… 750g! Ponadto zbulwersuje Państwa adopcją kury, zszokuje marketem z przeterminowaną żywnością, opowie o skandalu dioksynowym w niemieckich piwach oraz przedstawi kryminalną sprawę z potężną ilością kawy w tle. 

Krytyk Kulinarny cz60

Krytyk Kulinarny zaprasza do kuchni pełnej miłości i podniet – o afrodyzjakach, tych klasycznych ale i mocno kontrowersyjnych opowie dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka, a o lokalnych produktach wysokiej jakości słów kilka doda Witek Hryncewicz. Wspólnie omówimy też zagadnienie postu oraz kulinarne kreacje kucharskiej młodzieży podczas konkursu w Grubnie koło Świecia. Pan Makary pochyli się nad poradami kosmetyczek – smarowaniem ciała kawą i wypalaniem twarzy kwasem oraz przytoczy doniesienia o narkotycznych właściwościach sera oraz o oszukanych porcjach w barach z kuchnią orientalną.

Krytyk Kulinarny cz59

Krytyk Kulinarny zaprasza dziś na stypę – ale stypę niezwykłą – stanowiącą część jedynego w swoim rodzaju wydarzenia kulturalno-kulinarnego „Stypa. Rytuał utraty”, które zorganizowano w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie Gośćmi audycji będą Monika Kucia, która opowie o rytuale utraty oraz Maryla Musidłowska, która omówi pogrzebową ucztę. Kontrast tematyczny zapewni Pan Makary, który w studiu zjawi się w aurze walentynkowych uniesień i medialnych doniesień – na przykład o aplikacji Kingi Korty na TE dni, sposobach na długowieczność – fasoli, winie, seksie i relaksie – a wszystko w anturażu telewizyjnej wróżby.

Krytyk Kulinarny cz58

Krytyk Kulinarny rozmawia z Magdą Kasprzyk-Charviaux i Magdą Bradshaw o nowym serwisie Eataway, dzięki któremu każdy może zostać restauratorem w swoim własnym domu. Pan Makary przyniesie wieści o odgryzionym palcu, przekaże cenne porady dietetyczek, które z cytrusów polecają ziemniaki, buraki i cebulę oraz nietuzinkowe zalecenia, aby owoce myć w płynie do naczyń albo ługu. 

Krytyk Kulinarny cz57

Macie chwilę, aby wybrać się dziś w krótką podróż? Dołączcie do Krytyka Kulinarnego, który od zabiera was w podróż niemieckimi kolejami. Najpierw rozsiądziecie się wygodnie w eleganckim DB Lounge w Monachium, aby napić się kawy, przekąsić i poczytać prasę. Potem wsiądziecie do superszybkiego ICE drugiej i czwartej generacji, gdzie zjecie kolację. Śniadanie poda steward nocnego składu CNL prosto do łóżka. Sypialna jedynka jest wystarczająco przestronna, Krytyk Kulinarny zaprasza do przedziału! Pan Makary opowie o łososiu droższym niż ropa, o kelnerze, którzy zastawił w lombardzie prezydencki obraz z gęsiarką oraz o przebudzaniu ministra, który zasnął w palarni. 

Krytyk Kulinarny cz56

Krytyk Kulinarny zaprasza na rozmowę z Miłoszem Kowalskim, szefem kuchni restauracji w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport – Jak zrobić konfitowane żółtko? Co polscy kucharze podali na specjalnej kolacji w Watykanie Papieżowi Franciszkowi? Czy Anglia to wciąż interesujące miejsce dla początkującego kucharza? W drugiej części audycji Pan Makary opowie m. in. o parówkach Magdy Gessler, miękkim lokowaniu gender, diecie poseł Pawłowicz

Krytyk Kulinarny cz55

Krytyk Kulinarny o zakończeniu kampanii promującej unijne trzy znaki smaku, o uroczystej kolacji dla bezdomnych w wyróżnionej gwiazdką Michelin nowojorskiej restauracji oraz noworoczne pozdrowienia od blogerek prowadzących kameralne blogi kulinarne. Pan Makary przyniesie szokujące doniesienia na temat jesiotra drugiej świeżości by Maleńczuk oraz podda pod roztrząsanie zagadnienie wegetarian i cyklistów by minister Waszczykowski. 

Krytyk Kulinarny cz54

Krytyk Kulinarny zaprasza na ostatnie, acz najbardziej dostojne w serii, podsumowanie roku 2015. Wraz z Panem Makarym przypomni gości, którzy pojawili się w pięćdziesięciu ubiegłorocznych programach – m. in. Marta Gessler, Grzegorz Łapanowski, Adam Chrząstowski, Sebastian Krauzowicz, Ernest Jagodziński, Michał Kuter, Ola Sowa, Basia Ritz, Jarosław Dumanowski, Pan Koza Kaszubski i wielu innych. Panowie skupią się na wybranych myślach i wątkach, które padły w rozmowach i będą je rozwijać w iście karnawałowym tonie.

Krytyk Kulinarny cz53

Kinga Rusin obrażająca produkty Wróżbity Macieja, księgowa Grażynka znana jako I-Grażka, Magda Gessler jako gość restauracji Wojciecha Modesta Amaro, grono zapomnianych polityków po fine dining u Sowy i Przyjaciół, Clarkson i jego furia pokolacyjna, Whiteplate obrażona przez właściciela pizzerii – czyli przegląd najgłośniejszych medialnych skandali kulinarnych

Krytyk Kulinarny cz52

Podsumowanie roku – co intrygowało, co bulwersowało a co szokowało na scenie kulinarnej? Razem z Panem Makarym będziemy odświeżać, przypominać i komentować tematy z ponad pięćdziesięciu naszych tegorocznych audycji, jedząc pudding i racząc się szampanem – wszak audycja sylwestrowo-noworoczna. Champagne! Champagne for everyone!!! 

Krytyk Kulinarny cz51

Na Gwiazdkę Krytyk Kulinarny zabiera Państwa do Monachium – śladami najwspanialszych bożonarodzeniowych – najstarszy browar i kolacja w tradycyjnej restauracji – bawarskie piwo, bawarska kiełbasa i bawarskie historie – skąd wziął się Oktoberfest, jak opróżniano pęcherze gdy nie było łazienek, co ciekawego na monachijskich jarmarkach świątecznych? Pan Makary zje cały świąteczny Stollen i zbulwersuje nas skandalem hotelarskim w Olecku, przestrzeże przed podwyżkami cen urzędowych oraz pożyczy Krytykowi – Wesołych Świąt!

Krytyk Kulinarny cz50

Jarmark Dzieciątka Jezus – Christkindlesmark w Norymberdze to jeden z najpiękniejszych jarmarków świątecznych na świecie. Jego zapachy, smaki i barwy będą Państwo mieli okazję odkrywać wspólnie z Krytykiem Kulinarnym. Poza tym w audycji tajemnice norymberskich podziemnych korytarzy, czerwone piwo, piwne destylaty i łopatka z chrupiącą skórką. Pycha! A potem Pan Makary o prezentach bożonarodzeniowych dla smakosza, doskonałym cydrze i palmie – sztucznej i prawdziwej

Krytyk Kulinarny cz49

Świąteczne pierogi z futerkiem? Krytyk Kulinarny, który tym razem zaprasza Państwa do Garnizonu w Gdańsku na relację z gwiazdkowego festiwalu restauracyjno-cukierniczego Smakuj Trójmiasto. Gośćmi audycji będą: inicjatorka wydarzenia, Justyna Zalewska, Magda Kalisz z miejscowej kawiarnio-księgarni, Anetta Józefowicz z restauracji Prologue oraz Katarzyna Kłosińska z cukierni Deker. Będzie też Pan Makarym a z nim bulwersujące doniesienia o śmiertelnych konsekwencjach smażenia wątróbki w nocy, kaszance Dudy i cztery cydry

Krytyk Kulinarny 

W audycji o dawnych kulinarnych zwyczajach weselnych opowie dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka. Obok tradycji będzie też czas na nowoczesność i wizjonerskie rozwiązania w gastronomii. Do przyszłości przeniesie Państwa Pan Makary, czas umilając sobie pizzą papieską, którą zamówi prosto z Italii.

Krytyk Kulinarny cz48

Krytyk Kulinarny zaprasza na rozmowę przy kawie i najlepszych polskich sernikach z autorką jednego z nich, Krystyną Dąbrowską oraz z animatorką tradycji kociewskiej kuchni, Krystyną Gierszewską. W programie także przegląd książek kulinarnych z Kaszub, Żuław, Borów i Pałuk oraz Pan Makary, który opowie o niedoszłej kolacji prezydentów Francji i Iranu, pokazie Paprocki Brzozowski z CinCin w tle. Poczęstujemy też psa szynką, która w opinii dietetyczki może zabić kotka

Krytyk Kulinarny cz47

Krytyk Kulinarny zaprasza na spacer po Zurychu, szwajcarską kawę, gorącą czekoladę, torcik z płatkiem złota, ciastko kasztanowe, marcepany, kandyzowane owoce i inne smakołyki. Dziś audycja rozbudowana, bo będzie relacja z cuppingu na żywo, kilka słów krytyki dla Rogala Świętomarcińskiego oraz obfite relacje Pana Makarego z aktualnych kulinarnych wydarzeń medialnych. Nie zabraknie kontrowersji a nawet bulwersacji pod postacią parówki, która okazała się nie być parówką, a tylko silikonowym przedmiotem ją przypominającym, który przytwierdziła sobie do bioder pewna dama, po czym niespodziewanie zaatakowała nim inną damę i… 

Krytyk Kulinarny cz46

Spełnić swoje marzenie i z Mediolanu przeprowadzić się do gaju oliwnego na Sycylię – brzmi jak scenariusz filmu, tymczasem to prawdziwa historia Danieli Adamo, o której Krytyk Kulinarny opowie Państwu w dzisiejszej audycji. Daniela jest absolwentką Uniwersytetu Nauk Gastronomicznych w Pollenzo, o którym opowie Paolo Ferrarini z tejże uczelni. Pan Makary przyniesie sensacyjne doniesienia z Słupska o mewach, szczurach i jorku oraz opowie o pasztecie Beaty Szydło

Krytyk Kulinarny cz45

Krytyk Kulinarny gościć będzie Adama Chrząstowskiego. Opowie o steku doskonałym, o kulinarnych prowokacjach i o nieuczciwych recenzentach. Rozmowie sekundować będzie Pan Koza Kaszubski. Audycja rozpocznie się wrażeniami Krytyka Kulinarnego z poszukiwania ducha w restauracji hotelu Francuskiego w Krakowie a zakończy doniesieniami Pana Makarego o zagrożeniach wynikających z parania się kebabem w Słupsku oraz ogryzaniu świętej lipy przez pielgrzymów.

Krytyk Kulinarny cz44

Kaszubskie sery Pana Kozy, najprzedniejsze nalewki Hieronima Błażejaka, Krako Slow Wines Pawła Woźniaka i Kolacja na dwa kieliszki prowadzona przez Mariusza Kapczyńskiego. Na deser zjawi się Pan Makary i poruszy aktualne tematy medialno-kulinarne – przemyt 300 kg sandacza pod podłogą osobowego auta, historię wywróconej ciężarówki z wódką oraz odnalezienie 60-letnich herbatników. Będzie też stanowisko w sprawie wina za 12 euro, którym polski Prezydent poczęstował króla Belgów i świtę.

Krytyk Kulinarny cz43

Krytyk Kulinarny zaprasza do stołu – parmezan, książęce sery z Pollenzo barolo, valtellina superiore – dużo sera i sporo wina, wręcz cały Bank Wina, o którym opowie gość specjalny. Pan Makary zbulwersuje nas doniesieniami z pogranicza kuchni i polityki – będzie coś z Jarosława Kaczyńskiego i coś z Janusza Korwin-Mikke.

Krytyk Kulinarny cz42

Na wyjątkowo elegancką audycję zaprasza Krytyk Kulinarny Artur Michna. Rozpocznie rozmową z Ernestem Jagodzińskim – o polskim fine dining, edukacji i karierach adeptów sztuki kulinarnej, nowym menu w Cucinie. Następnie przeniesie się do Piemontu, gdzie o kulturze włoskiego cygara porozmawia z Terrym Nesti z Sigaro Toscano. Na koniec wspomniane cygaro wypali z Panem Makarym, który opowie o kulinarnych nowinach medialnych ostatnich dni – prowadzeniu po dwóch winach i małpce, handlu w szkolnych toaletach, i zielonym kolorze tego, co zostaje po przetrawieniu hamburgera. 

Krytyk Kulinarny cz41

Beza z margaryną w Oficynie Kuchennej przy Pałacu w Wilanowie? Bulwersujące, skandaliczne i odrażające. To samo można powiedzieć o postawie właścicielki przybytku, która – choć sama jeść tej bezy nie chce- w jej podawaniu gościom nie widzi nic zdrożnego – o tym, ale też o indolencji telewizyjnych dietetyczek oraz niekompetencji ministerialnych. Pan Makary, w drugiej części audycji opowie o soli z Marsa i krewetkach z Mazur. 

Krytyk Kulinarny cz40

Krytyk Kulinarny prosto z Bra z wielkiego święta miłośników sera Cheese, które w Piemoncie odbywa się raz na dwa lata. Dziesiątki tysięcy smakoszy, setki wystawców, dziesiątki konferencji, warsztatów i laboratoriów. Przez cały październik będą Państwo podróżować z Krytykiem Kulinarnym śladami serów najprzedniejszych. Pierwsze spotkanie – i od razu bulwersujące, bo z serem z larwami sernicy.

Krytyk Kulinarny cz39

Stuletni Sad – są takie miejsca w Polsce. Zapraszamy na rozmowę o duchu miejsca, jesiennym pikniku i jabłkowych atrakcjach Doliny Dolnej Wisły. Gościem specjalnym będzie dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka. Oczekujących na rozmowę z Panem Makarym informujemy, że tym razem będzie łączył się z Państwem ze schronu przeciwmargarynowego i głośno się zastanowi, kto ma więcej wolności – Polacy czy Rosjanie, zgłębiając zagadnienie alkoholu, który Rosjanie mogą wytwarzać w domu i sprzedawać legalnie a Polacy nie, a do tego słychać u nas zakusy na obłożenie polskiego cydru podwyższoną o 400% akcyzą. 

Krytyk Kulinarny cz 38

W dzisiejszej audycji o promowaniu margaryny przez uchodzący za bezkompromisowy program TopChef oraz rozważania, czym nakarmić uchodźców. Pomówimy też szerzej o wołowinie, zwłaszcza tej o certyfikowanej jakości – z jakiej części zrobić tatar, z jakiej pieczeń a jaką udusić? Na te pytania odpowie prof. dr hab. Agnieszka Wierzbicka, z SGGW w Warszawie. Z Panem Makarym porozmawiam o akcji Na krzywy ryj, jedzeniu ze śmietnika oraz o pierwszym w Polsce outlecie z przeterminowaną żywnością. Podejmiemy też wymagającą rozwinięcia dyskusję nad koniecznością powołania Państwa Kulinarnego.

Krytyk Kulinarny cz 37

Spotkanie z Grzegorzem Łapanowskim. Dlaczego dzieci jedzą niezdrowo? Co można zrobić, aby to zmienić? – o tym w środkowej części audycji. Na początek jednak stanowisko w sprawie rozstawiania młodzieży po kątach – zakazie picia kawy w szkole i promocji margaryny w sklepikach. Pod koniec audycji – zupełna nowość – PUBLICZNOŚĆ W STUDIU!!! Z publicznością o karmieniu piersią i margaryną będzie rozmawiał Pan Makary, który wejdzie do studia cały wysmarowany polecanym przez ministerstwo tłuszczem, a do tego zagra, zaśpiewa i zatańczy!

Krytyk Kulinarny cz 36

Znamienici goście u Krytyka Kulinarnego: prof.dr hab. Jarosław Dumanowski, dr. Loïc Bienassis oraz prof. Isabelle Bianquis, o dziedzictwie kulinarnym. Pan Makary, który zszokuje Państwa zagadnieniem segregacji kobiet w brytyjskich pociągach oraz izraelskim zakazem nazywania keczupu heinz keczupem.

Krytyk Kulinarny cz 35

Krytyk Kulinarny zaprasza do Borów Tucholskich na Łęskie Kapuśniaki. O kapuścianych smakołykach z Łęga będzie rozmawiał z wesołymi Borowiankami. Przy mikrofonie zasiądą też Pałuczanie – goście specjalni z Pałuk. W audycji także kilka słów o bulwersującym zachowaniu restauratora, który obraził autorkę Whteplate, co nieco o nowej kampanii reklamowej Lidla oraz krótka relacja z Festiwalu Smaku w Grucznie, Pan Makary opowie o poradach Gordona Ramseya dla znerwicowanych, o prosecco i szampanie oraz o alkoholu w proszku.

Krytyk Kulinarny cz 34

Festiwal Smaku w Grucznie. Na co warto zwrócić uwagę w tym roku? Pan Makary powie, kto może zastąpić Pascala Brodnickiego i Karola Okrasę w reklamach Lidla, i skomentuje wypowiedź prezesa Unilevera na temat polskich zup. Będzie też co nieco o niedawnym skandalu z panią Dianą, która pojechała pociągiem.

Krytyk Kulinarny cz 33

Wielkie borowiackie Święto Pstrąga w Wojtalu – w samym środku Borów Tucholskich, tuż przy stawach hodowlanych, rozmawiam ze zwyciężczynią konkursu kulinarnego na danie z pstrąga, Teresą Kropidłowską oraz z prezes Stowarzyszenia Morenka, Grażyną Wera-Malatyńską – o kuchni borowiackiej. Pan Makary opowie o tym, jak jeść mniej oraz o jedzeniu prądu, odpadków, o tanich liniach lotniczych

Krytyk Kulinarny cz 32

Szczawiowa, koźlina, cydr – zapraszam do stołu prosto z Poznania, rozmawiamy o wielkopolskiej gastronomii. Przed mikrofonem zasiądą: Juliusz Podolski – smakosz i animator kulinarny, Michał Kuter (A nóż widelec) oraz Piotr Michalski (Toga). Pan Makary skomentuje rzekome wypadnięcie okna w samolocie nad Rębiechowem oraz ochłodzi atmosferę wokół Biedronki i borsuka – wodą. Zjemy też nieco berlińskich przekąsek.

Krytyk Kulinarny cz 31

Truskawkowe smakołyki kaszubskiego stołu – Krytyk Kulinarny zaprasza dziś do Stężycy, na desery z kaszubskiej truskawki. Gośćmi audycji będą: Zyta Górna (Stowarzyszenie Zgorzałki), wójt Stężycy i właścicielka pensjonatu Jejmościna. Będzie też Pan Makary i garść kulinarnych sensacji. 

Krytyk kulinarny cz 30

O prawdziwym jedzeniu rozmawiam z Martą Gessler. Pomówimy też o III Targach Książki i o nowym projekcie Marty Gessler – Magazynie QA. W drugiej części audycji swój punkt widzenia na prawdziwe jedzenie przedstawi Pan Makary, którego zbulwersowała restauracja podająca sery z ludzkiego mleka. Wspomnimy też o pomyśle restauratora z Jastarni, który chce podawać focze mięso oraz o zooplanktonie, który zjada… plastik! 

Krytyk kulinarny cz 29

Poszukujemy kulinarnej tożsamości Żuław. O zapomnianej kuchni dawnych mieszkańców tego regionu rozmawiam z prezes Stowarzyszenia Żuławy Gdańskie, Elżbietą Skirmuntt-Kufel. W uroczej podcieniowej chacie w Trutnowach omówimy 10. edycję żuławskiego konkursu kulinarnego. Przed mikrofonem zasiądą trzy zwyciężczynie, które opowiedzą o swoich daniach oraz doskonale znana blogerkom kulinarnym Ewa Romańska, z którą oceniałem konkursowe dania. W drugiej części audycji Pan Makary ujawni szachrajstwa recenzenckie na popularnych portalach restauracyjnych oraz przyniesie kilka cydrów z supermarketu, w tym także… wybuchający!

Krytyk kulinarny cz 28

Dziś o kolacji z krainy czarów, której doświadczyłem w gdyńskim Białym Króliku. Będę też rozmawiał z gronem zacnych przyjaciół Slow Food, których spotkałem podczas Sopot Slow na molo. Przed mikrofonem zasiądą Wojciech Radtke, lider pomorskiego Convivium Slow Food, Kamil Sadkowski z Akademii Kulinarnej Fumenti, Adam Woźniak, szef kuchni Mercato a także Dorota Minta i Michał Bonarowski i nasz umiłowany Pan Koza Kaszubski! Natomiast z Panem Makarym pochylimy się tym razem nad promowaną ostatnio przez Magdę Gessler restauracją Ale Gloria, w szczególności nad jej tajemniczym menu, w którym carpaccio jest… bezą, a beza… rosołem! Będzie też o Pani Premier, która stawia lody!

Krytyk kulinarny cz 27

Z Basią Ritz, pierwszym polski Masterchefem, porozmawiam o zupełnie nowym etapie w jej życiu, jaki rozpoczął się po wygranej w programie i otwarciu autorskiej restauracji w Gdańsku. Zostało mi jeszcze trochę smakołyków z Mediolanu, więc wespół z Panem Makarym zjemy je w drugiej części audycji, roztrząsając medialne aktualności kulinarne oraz komentując najnowsze wydarzenie – tym razem nie zawsze wesołe.

Krytyk kulinarny cz 26

Opowiadam o przysmakach z Galli i Pecka, dwóch wiekowych mediolańskich sklepów. Z Panem Makarym w roli komentatora będziemy próbować słynnych kandyzowanych kasztanów, daktyli nadziewanych marcepanem, prześlicznych owocowych galaretek w cukrze, rozmaitych czekoladek, ciast i ciasteczek, a przede wszystkim mediolańskiego salami i serów. Moim gościem specjalnym będzie dyrektor polskiego pawilonu na Expo, Marcin Mariański.

Krytyk kulinarny cz 25

Zapraszam na relację z V. Ogólnopolskiego Festiwalu Serów Farmerskich i Tradycyjnych w Lidzbarku Warmińskim. Moimi gośćmi będą: Kerstin Jürss prowadząca gospodarstwo serowarskie w Szwecji oraz pomysłodawca imprezy, Mirosław Sienkiewicz oraz Pan Koza Kaszubski. W drugiej godzinie audycji dołączy do mnie Pan Makary, z którym będziemy komentować zdumiewające zajścia kulinarne na sali restauracji miejscowego hotelu Krasicki, gdzie zabawiliśmy na kolacji.

Krytyk kulinarny cz 24

W Mediolanie miałem ze sobą moje przenośne radiowe studio, dzięki któremu udało mi się zapisać dźwięki miasta i zebrać co nieco generowanych na żywo refleksji. Zapraszam na pełną doskonałych smaków wycieczkę po starym Mediolanie szlakiem najlepszych klasycznych adresów. Pod koniec audycji pojawi się też Pan Makary, z którym rozpocznę biesiadę przy kulinarnych pamiątkach z podróży.

Krytyk kulinarny cz 23

Noc Restauracji w Gdańsku – omawiamy wrażenia z Panem Makarym. Dzielę się także nowinkami z frontu badań nad polepszaniem jakości polskiej wołowiny. Moim gościem jest prof. dr hab. Krystyna Gutkowska z SGGW w Warszawie.

Krytyk kulinarny cz 22

Z wizytą u Pana Kozy Kaszubskiego w Robaczkowie. Podglądamy, jak kozy jedzą trawę, jak są dojone, jak odpoczywają oraz rozmawiamy z Panem Kozą Kaszubskim o polskich serach zagrodowych i o najważniejszych serowych imprezach plenerowych.

Krytyk kulinarny cz 21

Bezdomni w restauracji – poświęcam im fragment audycji, a poza tym opowiadam o burbonie, whiskey i whisky, także o tej słodowej i inwestycyjnej, na której niektórzy chcą się dorobić fortuny. Wraz z panem Makarym poruszymy temat owoców Bronisława Komorowskiego oraz związków jedzenia z religią.

Krytyk kulinarny cz 20

O nowym obliczu ulicy Jatki w Bydgoszczy rozmawiam z dwoma kujawskimi smakoszami wielkiej klasy – Wiesławem Karpusiewiczem i Witoldem Hryncewiczem oraz trójką energicznych właścicieli nowo otwartych lokali – Rafałem Godziemskim, Olą Sową i Marcinem Szukajem. Na deser pojawi się Pan Makary – jak zawsze z najnowszymi skandalami medialnymi, a tym razem odkryje tajemnice Lary Gessler

Krytyk kulinarny cz 19

Prostota kuchni – nowa moda w gastronomii. Tematem audycji jest dążenie do prostoty smaku na przykładzie kolacji fine dining składającej się między innymi plasterków ogórka oraz rzodkiewki w całości, jakiej doświadczyła w Danii grupa polskich smakoszy. Kawowym tematem przewodnim będzie cappuccino, a Pan Makary doniesie o bulwersującym lekceważeniu mieszkańców warszawskiego bloku, którzy muszą znosić – jak sami mówią – okropny smród gotowanych pokarmów żywnościowych

Krytyk kulinarny cz 18

Przed mikrofon zapraszam Pana Kozę Kaszubskiego z Gospodarstwa „Kaszubska Koza” oraz znawców grzybów Elżbietę i Leszka Muzolfów z Bydgoszczy. Będziemy rozmawiać o rodzącej się modzie na jedzenie z twarzą oraz o filarach polskiej kuchni.

Krytyk kulinarny cz 17

Gośćmi mojej audycji są: Izabela Heinrich z Biura Prezydenta Gdańska ds. Promocji Miasta, Wojciech Harapkiewicz, wiceprezes Euro-Toques Polska oraz Zofia Zenkiewicz z gospodarstwa zielarskiego Lawenda. Rozmawiamy o sposobach na skuteczną i rzetelną promocję gastronomii oraz o gdańskim konkursie dla profesjonalnych kucharzy

Krytyk kulinarny cz 16

Czy jedząc toksyny można dbać o zdrowie? Skąd bierze się popularność pestek moreli? Czym jest żerująca na niewiedzy kulinarna szarlataneria?

Krytyk kulinarny cz 15

Komu zależy, aby wieść gminna niosła, że trójeczki są lepsze niż zeróweczki? Dziś wszystko o jajach.

Krytyk kulinarny cz 13

Czy restaurator ma prawo wyrzucić awanturującego się gościa? Co wolno gościowi i jakie są granice cierpliwości gospodarza? Opowiem też o nowoczesnych formach parzenia kawy – Chemex, drip, Aeropress. Z Panem Makarym zajmiemy się poparzeniem pupy dziecka w toalecie olsztyńskiej cukierni, kamerach w autostradowych ubikacjach i pomyśle radnych z Ochoty na bezpłatne użyczanie toalet każdemu, kto chce przez właścicieli miejscowej gastronomii

Krytyk kulinarny cz 12

Zapraszam na smakowanie kawy, poszukiwanie jej aromatów i rozpoznawanie niuansów. Będziemy też mówić o gwiazdkach Michelin. Pan Makary zaprezentuje, jak brzmią instrumenty warzywne, zrelacjonuje aferę z Clarksonem, omówi fenomen frytek w doniczkach oraz dotknie „spraw rodzinnych” – problematyki zjedzenia żony, zjedzenia psa oraz kwestii matki z dzieckiem w kontekście neofobii żywnościowej

Krytyk kulinarny cz 11

Zapraszam na rozmowę z Sebastianem Krauzowiczem, szefem kuchni wyróżnionej dwiema czapkami Gault&Millau restauracji Sfera w Toruniu.  Będziemy rozmawiać o relacjach restauratorów z blogerkami recenzenckimi, które za wszelką cenę acz bezskutecznie chcą zaprzyjaźniać się z uznanymi szefami kuchni. Pan Makary omówi fenomen kuchni męskiej i żeńskiej Agaty Wojdy, dostrzeże Grzegorza Łapanowskiego w tańcu oraz napomknie o Danielu Lutringerze, który bez ogródek wyprasza gości ze swojej restauracji

Krytyk kulinarny cz 10

Gościem audycji jest Magda Lipińska, na co dzień mieszkająca w Norwegii. Będziemy rozmawiać o polskiej emigracji w Skandynawii, norweskiej gastronomii i o tęsknotach za ojczyzną. Pan Makary obchodzi imieniny, więc zje nieświeży rogalik, opowie o zamknięciu restauracji Ancora a także o Sowie i Przyjaciołach i nowej modzie na komunalne stoły

Krytyk kulinarny cz 9

Przedstawiam wyniki Facebookowej sondy na temat wnoszenia jedzenia do restauracji, opowiadam o rodzajach kawy oraz o potrawach z soi. W części medialnej dyskutuję o Małgorzacie Rozenek, programie Kuchenne Rewolucje Powroty, a Pan Makary opowiada dowcip o Hiltonie oraz przedstawia sposób na blokowanie telewizora bielizną. Poleca też rekolekcje z Hildegardą albo Post Daniela

Krytyk kulinarny cz 8

Dziś o margarynowaniu oczu „tradycyjnymi” polskimi recepturami pełnymi „aromatów” i „naturalnej margaryny”. Do tego kilka słów o stołówkach lat minionych, parę uwag o paleniu kawy oraz pomysły na dania z pora. Pan Makary przyniesie do studia nieśmiertelne pączki z supermarketu, opowie o kradzieży kury oraz o dniu kobiet w Wieprzu.

Krytyk kulinarny cz 7

W dzisiejszej audycji wspomnienia o moim pierwszym bankiecie, kilka słów o aromatach wina oraz zalety kulinarne ciecierzycy. Pan Makary przybliży tradycje nielegalnej produkcji alkoholu, opowie o wódce w Rosji oraz o polskim bimbrze. Pochyli się też nad koniecznością podawania składu potraw w restauracjach

Krytyk kulinarny cz 6

Z dr Aleksandrą Kleśtą-Nawrocką rozmawiam o magii na talerzu, tajemnicach miłosnej kuchni, tradycjach obrzędowości świątecznej i magicznych rytuałach wokół domu. Z Panem Makarym omówię oczyszczanie jajem, chiński przepis na jajo gotowane w moczu, oraz nowinki naukowe, z których wynika, że da się z jaja na twardo zrobić jajo na miękko

Krytyk kulinarny cz 5

Czym jest Koło Aromatów Wina? Jakie właściwości ma soczewica? Jakie kanapki Krytyk Kulinarny jadał w czasach szkolnych? To wszystko w dzisiejszej audycji, a ponadto kulinarne skandale Pana Makarego – jak to Magda Gessler zjadła u Amaro, o groźbie utraty koncesji na alkohol w warszawskich restauracjach, o liście najdroższych lokali stolicy oraz o bulwersujących piersiach Moniki Goździalskiej i przemianowaniu ulicy Rzeżuchowej na Rukolową,

Krytyk kulinarny cz4

Dziś dania z kapusty, ćwiczenia z czytania etykiet winnych oraz kulinarny komentarz medialny. Z Panem Makarym rozpracowujemy tajemniczą i-Grażkę i wyciągamy na światło dzienne jej bulwersujące przepisy. Przyglądamy się obiadom dla podopiecznych MOPS oraz opowiadamy, kto w kogo chce rzucać naleśnikiem.

Krytyk kulinarny cz 3

Trendy kulinarne 2015 – what is hot and what is not. Zapraszam na lekko podkręcony komentarz do trendów kulinarnych na bieżący rok.

Krytyk kulinarny cz 2

Co jadałem przedszkolu? Kim była pani Gizela? Dlaczego warto jeść fasolę? Ile wina można wypić, pozostając w dobrym zdrowiu? O tym wszystkim opowiem w pierwszej części audycji. W części drugiej, poświęconej kulinarnej celebrze, Pan Makary przeanalizuje sałatkę poseł Pawłowicz i mielone premierów. Opowie też o ministerialnym zakazie używania pieprzu w barach mlecznych.

Krytyk kulinarny cz 1

W pierwszym odcinku opowiadam o moich pierwszych kontaktach z gastronomią. Wyjaśniam też, dlaczego warto pić wino oraz zachęcam do zdrowego stylu życia. Pojawi się gość specjalny, Pan Makary, z którym omawiam kulinarne wydarzenia i skandale medialne. Tym razem o nowym programie Tomasza Karolaka, detektywie Rutkowskim w kuchni oraz o bulwarowej prasie kulinarnej.