Karmelowa Panna Cotta

Przepis poleca Szef Kuchni Dworu Karkonoszy, Robert Muzyczka

 Karmelowa Panna Cotta

Składniki:

 

- Śmietanka 36% „Piątnica  -  250ml

- Mleko Wiejskie 3,2% „Piątnica”  -  250ml

- żelatyna  -  3 płaskie łyżeczki

- cukier   -  3 łyżki

- cukier z prawdziwą wanilią –  2 łyżeczki

 

Sos karmelowy:

 

- Śmietanka 36% „Piątnica”  -  150ml

- cukier  -  4 łyżki

- woda  -  3 łyżki

- mleko  -  do ewentualnego rozrzedzenia sosu

 

Wykonanie:

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na parę minut. Śmietankę i mleko połączyć w garnku, dodać oba cukry i doprowadzić do wrzenia. Dodać namoczoną żelatynę i dokładnie razem wymieszać. Następnie napowietrzyć całość mikserem lub blenderem i przelać do słoiczków. Wstawić do lodówki na parę godzin, aby Panna cotta stężała. W między czasie przygotować sos karmelowy.

W rondelku zalać cukier wodą i karmelizować na wolnym ogniu, aż do uzyskania złotego koloru. Dodać śmietankę i starannie mieszać, aż oba składniki połączą się w całość. Pod koniec dodawać stopniowo mleko dla uzyskania odpowiedniej gęstości.

Wystudzić i polać sosem karmelowym zimną Panna Cottę.

 

Smacznego!