Mini kanapeczki z konfiturą z buraka i śledzikiem

 

Składniki:smorrebrod with herring, beetroot and cheese close-up. horizonta

 

- cebula  -  1 średnia sztuka

- masło  - 1 łyżka

- buraki czerwone -  0,5kg

- cukier brązowy -  200g

- sok z cytryny  -  2 łyżki

- ocet jabłkowy  -   2 łyżki

- imbir -   ½ łyżeczki

- cynamon  -  ½ łyżeczki

- twaróg tłusty  -  300g

- chleb tostowy pełnoziarnisty (np. od Dan Cake)

- filety śledziowe  -  4 szt.

- olej rzepakowy tłoczony na zimno lub zwykły

- szczypiorek  - 1 pęczek

 

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle. Dodać starkowane na grubym oczku buraki, cukier, sok z cytryny i ocet jabłkowy. Doprawić imbirem, cynamonem i dusić na wolnym ogniu do miękkości, często mieszając. Po ok. 30 minutach, gdy płyn odparuje, a buraki zmiękną dodać podprażone na suchej patelni migdały, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, żeby straciły nadmierną słoność. Z chleba tostowego dan cake wyciąć szklanką krążki, na każdy wyłożyć łyżeczkę twarogu i rozsmarować. Na twaróg konfiturę z buraka i kawałek fileta śledziowego. Tak przygotowane kanapeczki pokropić olejem i udekorować pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego!