Gastrozofia_www

Mili Państwo, zapraszamy na „Gastrozofiię”. Gośćmi Pawła Lorocha będą Kasia i Jarek Czechowscy – twórcy konceptu Kiełba w Gębie, którzy opowiedzą jak się tworzy i rozwija własny pomysł na biznes gastronomiczny.

Mili Państwo, gościem Pawła Lorocha będzie znakomity szef kuchni restauracji „Dyletanci” przy ul. Rozbrat w Warszawie – Rafał Hreczaniuk. Panowie jakże serdecznie rozmawiać będą m.in. o pracy „na swoim”, konstrukcji menu i jego spójności z kartą win.

Gościem „Gastrozofii” Pawła Lorocha będzie intrygujący chef Kuba Korczak, który pragnie zabrać Państwa na grecką wyspę Poros.  

Gościem Pawła Lorocha będzie Kamil Sadkowski, współautor sensacyjnej książki „Gastrobanda. Wszystko co powinieneś wiedzieć, zanim wyjdziesz coś zjeść”. Co najbardziej drażni pracowników restauracji? Co się dzieje na zapleczu? Dlaczego warto być kulturalnym gościem? 

Gastrozofię nadamy wprost z Besuto Sushi przy Nowym Świecie w Warszawie! Naszym przewodnikiem po azjatyckiej sztuce kulinarnej w europejskim wydaniu będzie fantastyczny sushi master Radek Piwowar. 

Mili Państwo, w dzisiejszym wydaniu „Gastrozofii” red. Loroch omówi szereg arcyciekawych, oczywiście kulinarnych spraw: finał konkursu barmańskiego World Class Poland, wyniki badań California Prune Board „Style śniadaniowe Polek”, karczochy i kwiaty cukinii, oraz świeżuteńkie, monumentalne opracowanie „Dalmacja. Książka kucharska” pióra mistrza Roberta Makłowicza.

Proszę Państwa na szparagi! W „Gastrozofii” pochylimy się nad tym arciekawym warzywem – omówimy jego wszelkie właściwości zdrowotne i przygotujemy szereg pysznych z nim dań. Szparagi z sosem holenderskim… zupa krem ze szparagów… Tarta ze szparagami… 

Drodzy Państwo, redaktor Loroch wkroczy do studia JemRadia z koszykiem świeżych, słodkich, rozkosznych, polskich truskawek! Sezon się właśnie rozpoczyna, zatem wypada dziś omówić wszelkie truskawkowe pyszności! Jakie?

Redaktor Loroch podzieli się ze Słuchaczami szeregiem refleksji dotyczących:
- premiery książki „Krok po kroku z Robertem Sową”,
- premiery książki „Kalicińscy od kuchni”,
- degustacji wiosennego menu w restauracji Magdy Gessler „AleGloria”,

- greckiej kolacji w nowootwartej restauracji „Mythos” na warszawskim Gocławiu,
- obiecującego użycia ziaren szałwii hiszpańskiej, oraz
- kłopotów z przygotowaniem kleistego ryżu z mango.

Gościem w „Gastrozofii” będzie arcyinteresująca Joanna Drzazga – autorka książki „Pyszne dla rodziny i przyjaciół”. Porozmawiamy o mądrych kulinariach, edukacji najmłodszych smakoszy i soczystych wspomnieniach Joanny z jej wielokrotnych wizyt na francuskich bazarach.

Paweł Loroch zaprasza na audycję wręcz odchudzającą! W dzisiejszej „Gastrozofii” pochylimy się nad 50 najbardziej przerażającymi daniami na świecie: w menu m.in. niewyklute pisklęta, robactwo, krew, flaki, oczy, głowy, gnijące ryby, żaby i świnki morskie.

„Gastrozofia” red. Loroch zaprasza w wiosenną podróż ku tradycyjnym smakom Pomorza. W menu m.in.: rabarbar, szczaw, dziko rosnące rośliny jadalne, ryżowe pączki, ruchanki, plindze, baki, rynioki, landraty i pantuchy.

W Gastrozofii red. Paweł Loroch na uszach zgromadzonych przygotuje fantastyczny zestaw zjawiskowo pysznych tart na kruchym cieście. Czy taka tarta jest grzechu warta? 

Ależ wspaniali, wiosenni goście przybywają do Gastrozofii: oto Jola Słoma & Mirek Trymbulak, twórcy Atelier Smaku! Bez glutenu i laktozy, ale za to z mnóstwem zdrowia i mądrości! O tym, co w życiu ważne i ważniejsze

Dla wszystkich, którym jest za cicho – specjalne, wielkanocne wydanie Gastrozofii, tradycje świątecznego stołu omówi i lukrowaną babę rozkruszy po konsolecie

Włoskiej kuchni nigdy dość!
W „Gastrozofii” red. Loroch zaprasza na kolejne warsztaty kulinarne, w których przeniesiemy się do słonecznej Italii. Same pyszności, niekoniecznie dobrze znane.

Moi Milusińscy, w Gastrozofii redaktor Loroch celebruje najbardziej demokratyczne święto na świecie: urodziny. Wszak ma je każdy! Pomówimy więc o organizacji, atrakcjach, żywności, napojach i wszelkich innych elementach niezbędnych do przeprowadzenia fantastycznej imprezy urodzinowej.

Zapraszam na gorącą relację z XIV edycji konkursu L’art de la cuisine Martell – gośćmi będą m.in. Karol Okrasa, Tomasz Deker, Patryk Dziamski, Dariusz Struciński, Tomasz Purol, oraz uczestnicy i zwycięzcy tegorocznych zmagań

Pieką Państwo czasem ciasta? Aż się prosi by do południowej kawy podać kawałek czegoś pysznego… szarlotka? sernik? piernik? murzynek? placek owocowy? a może cycki teściowej? Pieczmy ciasta w domu! Instruktaże i inspiracje w tej sprawie. 

W związku z ohydną pogodą proponujemy dziś Państwu fast-food we własnej kuchni: mimo jęków dietetyków i gastrotrendsetterów zapraszamy na hamburgery, hot-dogi, frytki, nuggetsy, kebab i smażone ciastka jabłkowe.

Po grypowej przerwie redaktor Loroch tryumfalnie powraca dziś przed mikrofon JemRadia! W  audycji omówione zostaną: 
– „Kuchnia i Seks: Flirt towarzyski Hanny Bakuły i Pawła Lorocha”,
– warsztaty „Gotuj z Rossinim” w Filharmonii Szczecińskiej, 
– kolacja charytatywna organizowana przez Tomasza Jakubiaka dla SOS Wioski Dziecięce, oraz 
– książka Josepha Seeletso „Mali szefowie kuchni”.

Ladies and Gentlemen, JemRadio.pl rozpoczyna trzeci rok nadawania!
Z tej okazji w dzisiejszej „Gastrozofii” red. Paweł Loroch ze wzruszeniem pochyli się dziś nad dotychczasową historią naszej stacji: omówi jej prapoczątki, audycje, Gości i najważniejsze wydarzenia ostatnich dwóch lat.

Mili Państwo, gościem Gastrozofii będzie prawdziwa gwiazda kuchni całego świata, skromna i poczciwa… CEBULA.
Duszona z jajami! Krążki cebulowe! Blooming onion! Zupa cebulowa! Syrop z cebuli! Konfitura z cebuli! Cebularz lubelski!

Drodzy Państwo, demokratyczna kuchnia JemRadia zaprasza na:
- bigos
- sałatkę jarzynową z kiszonym ogórkiem i jabłkiem
- knedle z mrożonymi truskawkami
- pulled pork (mięso pieczone przez 9 godzin w 90 stopniach)
- zniewalające żółtka w soli i cukrze
oraz
- korzenno-cytrusowe grzane wino

W związku z falą mrozów i śnieżyc red. Loroch proponuje Szanownym Państwu kontynuację radiowarsztatów z kuchni zimowej. Zaczniemy przewrotnie – przygotowując słonecznie letni omlet – by lekko przejść do tematu polędwiczki w cieście, lasagne, chrupiących croquetas de jamon i paru innych smakowitości.

Pani kierowniczko, jest zima, to musi być zimno!
W związku z falą mrozów red. Loroch zaprasza na warsztaty z kuchni rozgrzewającej: w dzisiejszym menu czeka na Państwa rosół, gorąca kanapka z jajkiem, jabłkowe róże, żeberka, babka ziemniaczana i inne, arcyzimowe przysmaki.

Nowy rok, nowa rzeczywistość!
W obliczu zmian zachodzących w naszym umiłowanym kraju redaktor Loroch zaprasza na audycję, w której omówi:
- kiełbasę wyborczą w weekendowej jajecznicy;
- 500 zł na każde dziecko – jak wydałby je gastronom?;
- posiłki idealne do spożywania w sali plenarnej Sejmu;

- specjał z regionu Piotrkowa Trybunalskiego, czyli Kugiel z Czermna,
oraz odpowie na odwieczne pytanie:
- co ma piernik do wiatraka?

Mili Państwo! Dla tych, którzy tradycyjnie przegięli w te święta i spożyli za dużo… garść praktycznych porad jak sobie radzić z przejedzeniem 

Gościem Pawła Lorocha będzie Grzegorz Łapanowski. Porozmawiają o polskim chlebie – modach, stylach i tendencjach

Co to za książka, o bogowie! „Przepisy i opowieści” Pawła Suwały, Aleksandra Barona, Grzegorza Kwapniewskiego, Dariusza Wolszczaka i Juliana Karewicza! W „Gastrozofii” Paweł Loroch pofruwa po rozdziale Aleksandra, pocytuje, pocmoka i poleci. Zakwas na barszcz? Szakszuka? Nerki? Flaki stołeczne? Zrazy? A może pieczony łeb świni? Wszystko pyszne.

W dzisiejszej „Gastrozofii” Pawła Lorocha:
- relacja z zamknięcia sezonu Street Food Polska
- pierniczki
- panettone
- lemon curd
- cytron szpajza
- i jeszcze kilka pyszności

Ależ tematy w dzisiejszej Gastrozofii:
- o ceremonii wręczenia certyfikatów „Kuchnia+ poleca”,
- o przepysznej gali i premierze przewodnika Gaullt&Millau Polska,
- o serniku z ricotty, sosie z grzybów portobello i kopytkach

Podstawy są najważniejsze! W związku z powyższym red. Loroch postanowił wnikliwie prześledzić treść książki „ABC Gotowania” Mariety Mareckiej. 
Warto poznać piękne, kobiece, bezpretensjonalne spojrzenie na kuchnię

Paweł Loroch przedstawi gorącą relację z zakończonych Mistrzostw Młodych Kucharzy 2015 – o poszukiwaniu i szlifowaniu kulinarnych talentów porozmawia z Magdą Figurną, Grzegorzem Kazubskim, Jarosławem Uścińskim, Moniką Kucią, Pawłem Oszczykiem, oraz Dorotą Mintą.

red. Loroch spotka przemiłą autorkę książki „Pyszne do pudełka”: Grażynę Bober-Bruijn. Podczas dwugodzinnej audycji usłyszą Państwo m.in. jak się pisze książki w deszczu, jak usmażyć jajko w sosie sojowym, oraz co pysznego warto zjeść wizytując Królestwo Niderlandów.

Mikrofalować, czy nie mikrofalować? – oto jest pytanie! Spróbujemy na nie odpowiedzieć w dzisiejszej Gastrozofii. Teoria, nauka, praktyka i konsumpcja! 

Helena Deeds – Żona Hollywood i Rodrigo Iglesias pełna smaku i niezwykle inspirująca para, której udało się spełnić american dream.

Drodzy Głodni i Najedzeni! W „Gastrozofii” gościem Pawła Lorocha jest skandalista kulinarny, szef kuchni restauracji Solec 44, autor wielu porywających dań, jedyny i niepowtarzalny Aleksander Baron! Wśród tematów: książka z przepisami Szefa Barona, rokitnik, kluski kładzione i… penisy wołowe!

Szanowni Państwo, w związku z gorączką przedwyborczą poszukiwać będziemy jedzenia w polityce. Co zjeść, by dobrze wybrać?

Bożesztymój, ileż tematów w dzisiejszej Gastrozofii Pawła Lorocha:
* najlepszy chleb z czarnuszką!
* zupa pomidorowa z pieczoną piersią gęsi owsianej!
* wizyta w Domu Wódki przy Wierzbowej!

* wizyta w Zushi Sushi przy Żurawiej!
* i vlogi, które warto zobaczyć:
https://www.youtube.com/user/FoodEmperor - tylko dla dorosłych, polski mistrz kuchni w Szwecji.
https://www.youtube.com/user/migrationology - fantastyczne podróże kulinarne po Dalekim Wschodzie.
https://www.youtube.com/cha…/UCE5a7GozcsGYJvZPyy8bVnQ/videos - Pan Juliusz gotuje, a żona go kręci.
https://www.youtube.com/channel/UCs7kgODo_uH2sgqfT5P4qGQ - Dariusz Kuźniak udaje szaleńca.

Moi Milusińscy, gościem Gastrozofii będzie fantastyczna Monika Mrozowska, autorka książki „Słodkie i zdrowe, czyli desery które możesz jeść codziennie”, wraz z synem Józefem.

„Siemanko, witam w mojej kuchni!” – tym hasłem zwykł witać się ze swoimi widzami najpopularniejszy polski youtuber kulinarny, Piotr Ogiński. Ma ponad pół miliona followersów, setki filmów i miliony ich odtworzeń! Jeśli ktoś jeszcze nie zna Piotra i jego miłości do kuchni, warto zajrzeć tutaj: https://www.youtube.com/user/paei100/videos

W „Gastrozofii” zajmiemy się tortillą, czyli meksykańskim plackiem, w który zawinąć można wszystko. Na ucztę z wrapami, burritos, quesadillami i chimichangą w rolach głównych zapraszam do odsłuchania audycji. 

W poniedziałek 21 września minie rok, od kiedy nie ma z nami Hanny Szymanderskiej – autorki wybitnych książek kulinarnych i wspaniałej osobowości świata polskiej gastronomii. Mili Państwo, w  ”Gastrozofii” prowadzimy opowieści kulinarne i przepisy naszej umiłowanej Hanny Szymanderskiej: w menu m.in. pierogi, kasza, jaja na miękko, krokiety i mózgi. 

Paweł Loroch pochyli się ze szczególnym zainteresowaniem nad szeroko rozumianą kuchnią arabską – pomówimy o bliskowschodnich smakach i islamskich zwyczajach kulinarnych, podamy kilka pysznych przepisów i niebanalnych zaleceń.  Warto wiedzieć co lubią jeść i pić nasi mili goście, a wkrótce może i sąsiedzi.

Paweł Loroch przedstawi serię niesamowitych rekordów Guinnessa związanych z jedzeniem: najdłuższe, największe, najszybsze, najostrzejsze! 

Kto z Państwa ma ochotę na kuchnię japońską? Wszystkich chętnych zapraszamy na warsztaty kulinarne pod kryptonimem „Gastrozofia”! 
Szczegółowo omówimy i przygotujemy od podstaw wzorcowy zestaw sushi. 

Wnikliwe omówienie menu restauracji MOD, następnie machniemy kilka pyszności ze śliwką kalifornijską w sam raz do szkoły, potem wzruszymy się sukcesem Alona Thana, a na koniec utoczymy dwadzieścia knedli.