Doskonały i delikatny dorsz w sosie maślano-cytrynowym – i dzisiejszego dnia nic więcej nam do szczęścia nie potrzeba. To danie zaskakuje swoją prostotą, łatwością przygotowania, a przede wszystkim smakiem. Intrygujące połączenie łagodnego dorsza, który wprost rozpływa się w ustach oraz słodko-kwaśnego sosu na bazie masła i cytryny będzie idealną propozycją na obiad dla dwojga.

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym

Składniki:  

- filet z dorsza  -  600g
- Śmietana 36% 200g  (np. od OSM Piątnica)   - 2 szt.
- mąka kukurydziana  -  3 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- sok z cytryny  - 3 łyżki
- sól, pieprz, cukier i szczypta kurkumy do smaku
- olej rzepakowy do smażenia

- domowe masło uzyskane z 2 Śmietanek 42% od OSM Piątnica   –  2 łyżki


Wykonanie:

Rybę pokroić na porcje i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Obtaczać w mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na jasnozłoty kolor.  Śmietanę 36% wlać do rondelka i na małym ogniu, często mieszając, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Na koniec dodać masło i energicznie mieszając połączyć z sosem. Usmażoną, gorącą rybę wyłożyć na talerze i polać sosem maślano-cytrynowym. Podawać jako danie obiadowe. Dorsz wyśmienicie smakuje z karczochami lub innym ulubionym dodatkiem.
Wykonanie domowego masła:

Schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki. Smacznego!