Donut ice cream sandwich – kolorowe donuty przełożone lodami z dodatkiem śliwki kalifornijskiej

 

CPB_Donut_ sandwich_3

Z tej ilości składników otrzymamy 10 kanapek

Czas przygotowania:
4 godziny (w tym 2 godz. wyrastania ciasta)

Składniki:

Ciasto

4g drożdży instant (pół opakowania)

60ml ciepłego mleka

60ml maślanki lub kefiru

1 jajko

30g roztopionego masła

240g mąki

45g cukru

szczypta soli

olej do smażenia

Lukier

80g masła

180g cukru pudru

2 łyżki mleka lub śmietanki

łyżeczka soku z cytryny

barwniki spożywcze i posypki, pokruszone cukierki itp. do ozdoby

Przełożenie

75g śliwki kalifornijskiej

2 łyżki rumu

1 l lodów waniliowych (domowe lub ze sklepu)

Przygotowanie:

Drożdże zalewamy 2 łyżkami mleka i odkładamy na 5 minut. Przesiewamy suche składniki wlewamy do nich wymieszane ze sobą mokre składniki oraz drożdże i zarabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy 10-15 minut i odkładamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wałkujemy je na grubość ok. 1,5 cm i okrągłą foremką o średnicy ok. 9 cm wycinamy pączki, mniejszą wycinamy dziurki. Pączki odkładamy na 20 minut do napuszenia, w międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz do smażenia (do 180 C). Donuts smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto.

 

Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiego lukru, lukier barwimy na różne kolory. Donuts maczamy w lukrze, dekorujemy posypkami. W razie potrzeby podgrzewamy lukier jeśli zrobi się zbyt gęsty. Kiedy lukier stwardnieje przekrawamy pączki na pół i przekładamy lodami.

 

Śliwki namaczamy w rumie przez minimum kilka godzin. Po tym czasie 3 śliwki i rum blendujemy, resztę śliwek kroimy w drobną kostkę. Lody ocieplamy w lodówce, kiedy będą miękkie (ale nie roztopione) mieszamy z pokrojonymi śliwkami i wylewamy do płaskiego pojemnika o wymiarach ok. 25 x 35 cm, wyłożonego papierem do pieczenia. Łyżeczką nakładamy kleksy musu śliwkowego i niezbyt dokładnie mieszamy, wkładamy do zamrażarki. Kiedy lody całkiem stwardnieją okrągłą foremką wycinamy kółka w rozmiarze pączków.