Wielkanocny baranek z domowego masła!

Baranek_wielkanocny_przepis kulinarny Czego będziemy potrzebować?

- Śmietanka 42%  200ml (np. od OSM Piątnica – 2szt.)

- mikser

- wysokie naczynie

- drewniana foremka, którą można kupić na przykład tutaj https://sklep.serowar.pl/pl/c/Formy-do-masla/31

Wykonanie domowego masła:

Dwie schłodzone śmietanki wlać do wysokiego naczynia, a następnie ubijać ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

 

Wykonanie baranka z masła:

Formę do baranka należy namoczyć w zimnej wodzie. Następnie posypać solą, wypełnić domowym masłem i wstawić do zamrażalnika na ok. 20 minut.
Smacznego!