Jedzmy EKO witaminy 5 razy dziennie. BIO warto!

Połowa Polaków kupuje owoce i warzywa tylko na targowiskach, są to zazwyczaj ci klienci, którzy szukają żywności bezpiecznej, świeżej, prosto od rolnika. Jednak gdy wypatrują żywności ekologicznej to już nie jest pewne, na ile zapewnienia samego sprzedawcy co do jakości EKO, są prawdziwe.

 

BIOwarto_grafika_FB - do warzyw Agro Select

Inaczej rzecz wygląda w sklepach z BIO żywnością i z produktami na  „zielonych półkach” w tzw. marketach. Tam potwierdzeniem ekologiczności musi być  unijny symbol z gwiazdkami na zielonym tle. Do tego na etykiecie musi być numer jednostki, która taki produkt i gospodarstwo certyfikowała. Wielkopowierzchniowe sklepy w ostatnich czasach przywiązują szczególną uwagę do warzyw i owoców w jakości EKO.

Dlaczego? Zapotrzebowanie na tę kategorię powiększa się o 18 – 20% rocznie, albowiem rośnie świadomość konsumentów i wiedza na temat wartości odżywczej certyfikowanych produktów. Coraz więcej badaczy wyjaśnia różnice między BIO żywnością a tzw. konwencjonalną. Dr inż. Aneta Załęcka z Zakładu Żywności Ekologicznej na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW stwierdziła, że Eko marchew, czy sałata, a także inne warzywa i owoce mają intensywniejszy smak i zapach, bardziej zbliżony do roślin rosnących dziko.

- „W surowcach konwencjonalnych przez stosowanie nawozów syntetycznych, które są bezproblemowo rozpuszczalne (i w przeciwieństwie do nawozów organicznych  są łatwo dostępne dla roślin) dochodzi do nadmiernego gromadzenia się wody, która pobierana jest w nadmiarze przez tkanki roślin wraz z solami mineralnymi. W ten sposób ziemiopłody konwencjonalne rosną szybko, są duże i rolnikowi dają większy plon niż ekologiczne, a konsument zostaje uraczony „rozwodnionym” smakiem i zapachem oraz gorszą jakością odżywczą takich owoców i warzyw”.

Wyniki badań marchwi z upraw ekologicznych w  Instytucie Warzywnictwa w Skierniewicach także potwierdziły jej wyższość: stwierdzono wyższą  o 8% zawartość cukrów ogółem i o 18% beta-karotenu, a także niższe o 29% stężenie  azotanów w porównaniu z odpowiednikami w marchwi konwencjonalnej (Anna Wrzodak i Krystyna Elkner; 2009 r.).

Warto wiedzieć, że karotka należy do grupy warzyw o największej wartości odżywczej i zdrowotnej. Jej obecność w codziennej diecie zmniejsza ryzyko udaru mózgu o 68%. Cenny beta-karoten działa przeciwutleniająco, przeciwmiażdżycowo, zapobiega chorobom oczu i wzmacnia ogólną odporność organizmu.

W tym samych instytucie badano  paprykę i  stwierdzono  korzystny  wpływ  uprawy  ekologicznej  na  wartość prozdrowotną  papryki.  Owoce badanych odmian z uprawy ekologicznej   miały  wyższą  zawartość  kwasu  askorbinowego,  beta-karotenu, flawonoidów i związków fenolowych w porównaniu do papryki z uprawy konwencjonalnej.

 

Dużą pomocą przy wybieraniu ekologicznych warzyw i owoców zdaje się być zachęcająca etykieta z hasłem: „BIO warto!”. Z taką inicjatywą wystąpiła firma Agro Select, należąca do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. Robert Sikorski prezes firmy:  -„ Debiutujemy  w Carrefourze, dokąd pod taką marką dostarczamy marchewki, pietruszki, selery, ziemniaki, cebule czy buraki  pochodzące  z certyfikowanych polskich upraw. Wolne od pestycydów bio-banany single finger sprowadzamy z czystych ekologicznie regionów egzotycznej Dominikany, a o ich jakość dbają doświadczeni plantatorzy. Owoce pakowane są w siatki lub torby o gramaturze dobranej dla potrzeb klientów. W najbliższych  dniach bio-banany pakowane w wygodne saszetki, idealne jako zdrowe przekąski dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Z badań wynika, że będziemy kupować coraz bardziej świadomie. Nie opłaca się przecież oszczędzać na zdrowiu. BIO warto! To doskonała odpowiedź polskiej firmy na zmieniające się potrzeby konsumentów”.

Z pewnością zawsze BIO warto. W sprawozdaniu wspomnianego Instytutu Warzywnictwa przedstawiono korzystny wpływ uprawy ekologicznej na skład chemiczny wielu warzyw. Pomidory, papryka, dynia z ekologicznego systemu uprawy miały istotnie wyższą zawartość witaminy C, karotenoidów, flawonoidów i związków fenolowych, a buraki ekologiczne podwyższony poziom barwników czerwonych w porównaniu do warzyw z uprawy konwencjonalnej. Ponadto wszystkie analizowane warzywa z uprawy ekologicznej charakteryzowały się  wyraźnie  obniżonym poziomem zawartości azotanów.

Równolegle badania tego Instytutu potwierdziły większy stopień pożądania przez konsumentów w odniesieniu do kilku przetworów z warzyw ekologicznych w porównaniu z tzw. konwencją.

Jedzmy więc EKO witaminy 5 a nawet 10 razy dziennie dla zdrowia!

——————————————————————————————-

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” skupia osoby i firmy zajmujące się produkcją żywności z surowców ekologicznych certyfikowanych(!) Ideą naczelną Stowarzyszenia jest reprezentowanie całej branży żywności ekologicznej, przy aktywnej pracy na rzecz rozwoju EKO rynku. Przez 10 lat funkcjonowania Stowarzyszenie zorganizowało wiele akcji promujących najbardziej wartościową polską żywność w kraju i za granicą.  Od 2015 roku realizuje 3-letnią   kampanię promocji polskiej żywności ekologicznej w USA, Japonii i Singapurze.

Polacy coraz bardziej cenią zdrową żywność: naturalną, świeżą, z pewnego źródła, z certyfikatem i dobrej marki – to wynik badania zrealizowanego przez Ośrodek Ewaluacji, zatytułowanego „Kogo nęci zdrowie jedzenie”. Jeśli na certyfikowaną żywność zwraca uwagę już 34% Polaków, to w pewnej części jest to zasługa Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.

Prezesem tej organizacji jest Paweł Krajmas, doświadczony i dyplomowany arcymistrz masarstwa, autorytet w zakresie produkcji żywności ekologicznej, nagradzany i znany społecznik na Podkarpaciu.

O żywotne sprawy Stowarzyszenia od 10 lat dba  Jolanta Lyska dyrektor generalny, dobry duch całego ugrupowania.

Ekologiczne metody produkcji żywności przyczyniają się do ochrony zdrowia społeczeństwa, pozwalają zachować bioróżnorodność środowiska, zgodnie z hasłem: Euroliść symbolem najwyższej jakości produktu.